Nieuwsoverzicht


Er zijn 19403 items gevonden.

Sorteren op  

Vergunning Rec wordt geactualiseerd

Afbeelding 010.jpg

De provincie Fryslân heeft verzuimd de omgevingsvergunning van de Reststoffenenergiecentrale (Rec) van Omrin actueel te houden. Daar wordt nu verandering in gebracht. Ondertussen zijn er weer twijfels over de dioxine-uitstoot van de centrale.

Black Friday: de afvalstroom

Black_Friday_by_Powhusku.jpg

In een poging om de kooplust tijdens Black Friday enigszins in te dammen, roept Greenpeace op om iets te maken, in plaats van te kopen.

Rapporteren over milieuresultaten wordt makkelijker

vella_Karmenu.jpg

De Europese Commissie gaat de regels versimpelen voor de verslaglegging rondom milieuresultaten. Dat moet de dataverzameling verbeteren en daarmee ook de implementatie van Europese milieurichtlijnen.

Toepassen kunststofrecyclaat al "vanzelfsprekend" in Nederland

bottles-1167917_1920.jpg

In Europa als geheel is de kwaliteit van recyclaat nog steeds een obstakel voor de toepassing ervan, maar in Nederland zet 92 procent van alle kunststofverwerkende bedrijven al recyclaat in.

RIVM onderzoekt rubbergranulaat onder kunstgrasvelden

Kunstgress.JPG

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van IenW laat het RIVM onderzoek doen naar milieueffecten van de verspreiding van rubbergranulaat onder kunstgrassportvelden naar de omgeving.

Textielrecycling worstelt met fast fashion

clothing-2563851_1280.jpg

Inzamelaars ontvangen steeds meer kleding van lage kwaliteit, die niet geschikt is voor de tweedehands markt en onrendabel is om te recyclen. Ook klopt de labeling van kleding vaak niet.

CBL vreest “onacceptabele hoge extra lasten”

logo_cbl.jpg

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) grijpt het aankomende rondetafelgesprek over de kunststofketen en zwerfafval in de Tweede Kamer aan om op de nadelen van uitbreiding van statiegeld te wijzen.

Amsterdam mag Ja-Ja sticker invoeren

brievenbusstickers.jpg

Een rechtszaak van de folderende partijen ten spijt; wie in Amsterdam vanaf 1 januari 2018 ongeadresseerd reclamedrukwerk wil ontvangen, moet een Ja-Ja sticker plakken.

Harde brexit catastrofaal voor afvalsector

Unico_v_Kooten tijdens Hearing in House of Lords.JPG

Hoe groot het probleem van de brexit voor Engeland wordt, werd overduidelijk in het Britse parlement. Jarenlange verwaarlozing van het afvalbeheer begint zich te wreken. Ook Europa, en zeker Nederland, gaat de gevolgen voelen. Unico van Kooten van de VA sprak zijn grote zorgen uit.

Glas GAD naar Renewi

Fotolia_79537922_S.jpg

Renewi gaat de komende drie jaar het glasafval van de GAD Gooi en Vechtstreek inzamelen, vervoeren en verwerken.

Een norm voor duurzaamheidskeurmerken

Fotolia_64670474_M.jpg

De waarde van duurzaamheidskenmerken staat onder druk door de grote variëteit ervan. Voor consumenten is het daarmee onhelder welk keurmerk wat precies betekent.

Medemblik wil af van HVC

Logo HVC Groep.jpg

De gemeente Medemblik vindt dat het te weinig invloed heeft op de besluitvorming over de inzameling en verwerking van afval en wil daarom af van de aandelen HVC. Dat gaat zomaar niet.

Flats Ede krijgen miniperscontainer voor pmd

20171120-_C2A8232copyright2017-fotostudio-albert.jpg

ACV heeft in Ede twee miniperscontainers in flats geïnstalleerd. Bewoners kunnen zo hun pmd-afval elk gewenst moment makkelijk kwijt. Het gaat om een proef.

Geen VIHB-vermelding hoveniers en aannemers meer nodig

Fotolia_78632407_S.jpg

Met een gewijzigde Regeling is een overbodig geworden vrijstelling voor hoveniers en aannemers die afval vervoeren geschrapt.

Britse strijd tegen wegwerpplastic verhevigt

Official_portrait_of_Mr_Philip_Hammond_crop_2.jpg

Philip Hammond, de Britse Chancellor (minister van Financiën) wil onderzoeken wat de mogelijkheden en effecten zijn van een belastingheffing op plastic voor eenmalig gebruik.

Geen celstraf voor Edelchemie-directeur

luchtfoto edelchemie.jpg

Het OM had een celstraf van zestien maanden geëist, maar de directeur van Edelchemie hoeft alleen een geldboete van 25.000 euro te betalen voor de vervuiling die zijn bedrijf veroorzaakte.

Rotterdam investeert in slimme afvalcontainers

Rotterdam_Banner_3.jpg

In alle 6.540 afvalcontainers voor glas, papier, pmd, textiel en restafval in Rotterdam wordt een sensor geplaatst die meet hoe vol een container is en deze informatie terugkoppelt voor een efficiënte routeplanning.

Onderzoek naar omzetting syngas in chemische bouwstenen

Fotolia_49382063_S.jpg

Met financiële steun van de NWO gaat Wageningen University & Research (Wur) samen met het bedrijfsleven en andere kennisinstellingen onderzoek doen naar de bacteriële omzetting van syngas in chemische bouwstoffen.

Diftar en servicedifferentiatie effectief tegen restafval

garbage-can-231869_1280.jpg

Deelnemende gemeenten aan de Benchmark Huishoudelijk Afval hadden in 2016 gemiddeld 198 kilo restafval per inwoner. Dat is 4 kilo minder dan in 2015.

Verpakkingsdoelstellingen behaald, maar glas blijft achterlopen

plastic-627922_1920.jpg

Nederland recyclede in 2016 73 procent van het verpakkingsafval. Dat is boven zowel de nationale als de Europese doelstelling. Glas blijft echter een zorgenkindje.