Categorie: Advertorial | Gepubliceerd: 15 januari 2005

Welvaarts Weegsystemen: inzamelen én mobiel geijkt wegen

De kosten om afval in te zamelen en af te voeren zijn de laatste jaren behoorlijk gestegen. Het is voor inzamelbedrijven dus steeds belangrijker geworden te weten hoeveel kilogram men bij de klant inzamelt. Om gewichtsinformatie te verkrijgen kan men gebruik maken van mobiel wegen. Welvaarts is specialist op dit terrein.

Welvaarts kent voor de inzameling van rolcontainers twee soorten weegsystemen, het beladingweegsysteem en
het totaalweegsysteem. Bij het beladingweegsysteem worden de krachtopnemers in de belading geïntegreerd. Het bereik van deze weegschaal is meestal 600 of 800 kilo en heeft een resolutie van 1 of 2 kilo. Men spreekt bij een beladingsweegsysteem ook wel van een dynamische weging (weging in beweging). De eerste weging vindt plaats als de 'volle' container omhoog gaat, de tweede weging als de 'lege' container omlaag komt. Het verschil tussen de eerste en tweede weging is het nettogewicht.

Bij een totaalweegsysteem wordt de gehele opbouw inclusief de belading gewogen. Het bereik is vaak 12.000 kilo met een resolutie van 5 kilo. Een hogere resolutie is mogelijk maar wordt teniet gedaan door de invloed van bijvoorbeeld de wind. Na aankomst bij een klant wordt telkens weer het gewicht op nul gezet. Het bijgeladen gewicht is direct het nettogewicht.

Gegevens verwerken

Men kan bij Welvaarts Weegsytemen kiezen voor diverse manieren en combinatie`s van gegevensverwerking. Iedere klant kiest de manier die het beste bij zijn of haar bedrijf past. Zo is het bijvoorbeeld indien er een boordcomputer aanwezig is vaak het eenvoudigst om de weegggegevens daar naartoe te zenden en direct aan de klant/locatie te verbinden. Men heeft daarna één gezamenlijke 'output' waarmee alle gewenste informatie, waaronder de weeggegevens, naar kantoor gebracht kunnen worden.

filename.jpg

Bij het Welvaarts geheugenkaartsysteem worden op een contactloze geheugenkaart de weegresultaten met andere relevante informatie achter de klant/locatiegegevens weggeschreven. Deze kaart wordt op kantoor met de Welvaarts cardwinsoftware uitgelezen en op de harde schijf geplaatst. Vanaf deze plaats kunnen de gegevens naar andere programma`s geëxporteerd worden. Tevens bestaat er natuurlijk de mogelijkheid ter plaatse direct een bon af te drukken.

IJken

filename.jpg

Wie de klant wil afrekenen op gewicht moet over een 'geijkt' weegsysteem beschikken. Dat wil zeggen, het weegsysteem en alle gebruikte onderdelen moeten toegelaten zijn door het ijkwezen en het weegsysteem moet door een ijkbevoegde instantie gekeurd zijn. Recyclebare producten vallen in de ijkwet onder weegklasse III , terwijl afval in weegklasse IV gewogen mag worden. In elke klasse wordt beschreven wat de maximaal toegestane afwijking is. Bij ongeijkte weegsystemen is er geen maatstaf van afwijking bekend. Dit is vaak al een reden om voor een geijkt weegsysteem te kiezen.

Pure tijdwinst

Welvaarts Weegsystemen ontwikkelt en produceert toegelaten onderdelen om deze vervolgens in eigen werkplaats op te bouwen tot een toegelaten weegsysteem. Ook heeft Welvaarts de Europese IJkbevoegdheid verkregen onder auspiciën van het NMI. Dit houdt in dat Welvaarts Weegsystemen zelf de ijkingen mag uitvoeren. Dit kan dus op een gewenst tijdstip gebeuren.
Voor de klant betekent deze eigen ijkbevoegdheid dus pure tijdwinst.

Voor meer informatie: Welvaarts Weegsystemen, telefoon 073 - 692 79 27 of www.welvaarts.com.


Vakblad Afval! december 2004 (nummer 9)