Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 17 juni 2013

Van Gansewinkel en AVR vallen uiteen in twee delen

Van Gansewinkel Groep gaat AVR verkopen aan een door Cheung Kong Infrastructure (CKI) geleid consortium. CKI is onderdeel van de Cheung Kong Groep en is genoteerd aan de beurs van Hong Kong.

Sinds het samengaan met Van Gansewinkel Groep in 2007 werden verschillende onderdelen van het
toenmalige AVR geïntegreerd in de inzamel- en recyclingbedrijven van Van Gansewinkel. De traditionele afvalverbrandingsactiviteiten bleven in AVR zitten. Met een totale vergunde verwerkingscapaciteit van ruim 1,8 miljoen ton is AVR de grootste afvalverbrander in Nederland met twee verwerkingslocaties in Rozenburg en Duiven. Naast de productie van elektriciteit leveren de afvalenergiecentrales in toenemende mate stoom aan de omliggende industrie en wordt warmte geleverd aan stadsverwarming. In 2012 vertegenwoordigden de activiteiten een jaaromzet van 256 miljoen euro en een ebitdae van 108 miljoen euro. Bij AVR werken 434 medewerkers. De omzet van de totale Van Gansewinkel Groep bedroeg in 2012 1,2 miljard euro.

CKI is het grootste beursgenoteerde infrabedrijf in Hong Kong met beleggingen in infrastructure, transport, water, afvalbeheer en andere aan infrastructuur gerelateerde activiteiten. Het bedrijf is actief in Hong Kong, China, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Nieuw Zeeland en Canada.

Cees van Gent.jpgCees van Gent (Foto: Marco De Swart Fotografie)

De verkoop is onderworpen aan een aantal voorwaarden, waaronder goedkeuring door de (Europese) mededingingsautoriteit. Met de betrokken ondernemingsraden is het adviestraject ten aanzien van de transactie gestart. De verwachting is dat de transactie in het derde kwartaal van 2013 kan worden afgerond. Credit Suisse trad in deze transactie op als financieel adviseur van Van Gansewinkel Groep.

Cees van Gent, CEO van Van Gansewinkel Groep: “Dit vertegenwoordigt een goede uitkomst voor zowel AVR als Van Gansewinkel. AVR kan verder bouwen op de grondige transformatie van de onderneming tijdens de laatste jaren. Voor Van Gansewinkel Groep is het een nieuwe belangrijke stap voorwaarts. We versterken in belangrijke mate de financiële positie van de onderneming. We focussen nu volledig op inzameling en recycling. Mede dankzij de reorganisatie die we eind 2012 hebben ingezet, hebben we een zeer solide basis om onze positie als marktleider in afvalinzameling en recycling in de Benelux verder te verstevigen.”

Zie achtergondartikel: Grootste Nederlandse verbrander in Chinese handen