Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 29 april 2015

Private equity laten veer bij verkoop aandelen Van Gansewinkel

CVC en KKR, de aandeelhouders van Van Gansewinkel hebben hun verlies genomen en hun aandelen overgedaan aan schuldeisers. Van Gansewinkel kan daarmee een nieuwe start maken. Over 2014 heeft het bedrijf overigens nog flink wat omzet verlies moeten incasseren en liep het resultaat terug.

Van Gansewinkel heeft met haar aandeelhouders en financiers overeenstemming bereikt over een nieuwe financiering. Hiermee zegt het bedrijf een stabiele basis te leggen voor de toekomstige ontwikkeling van het bedrijf. De schuldpositie wordt verminderd met 60 procent, van circa € 809 miljoen naar € 320 miljoen.  Van Gansewinkel ziet daarmee een belangrijke voorwaarde gerealiseerd worden voor haar bedrijfsplan en investeringen voor de komende vijf jaar.

De herfinanciering wordt bereikt door schuld om te zetten in eigen vermogen, resulterend in een significant lagere schuldpositie en een versteviging van het eigen vermogen. De huidige aandeelhouders zullen, bij de effectuering van de gemaakte afspraken, hun aandelen overdragen aan de financiers van het bedrijf. Volgens het FD zijn dat er een stuk of 50. Maar hoeveel en wie is nog niet duidelijk. De deal wordt nog voor de zomer definitief afgerond en tot die tijd kunnen eigenaren van de schuldpapieren nog wijzigen.

Ontwikkeling

Van Gansewinkel werd acht jaar geleden door een consortium van private equity gekocht van de familie Van Gansewinkel. Het consortium was toen al eigenaar van AVR. De nieuwe eigenaren hadden grootse plannen met het nieuwe bedrijf. Totaal kostte de twee bedrijven bij elkaar 2,2 miljard euro, waarvan ongeveer 1,8 miljard werd gefinancierd door banken en op de balans kwam te staan. Een jaar later kwam de economische crisis en ontstond ook meteen overcapaciteit in de verbrandingsmarkt. De prijzen daalden en de bodem onder het financiële plaatje van Van Gansewinkel viel weg. In 2009 werd een grote reorganisatie aangekondigd en werd de avi Brielselaan gesloten.

Dat de schuldpositie onhoudbaar was bleek eind 2008 toen aandeelhouders de schuld verminderden door deze in te wisselen in aandelen. Het doel was vervolgens verkoop, ofwel door een beursgang (maar het beursklimaat was daar niet bijzonder geschikt voor) wel aan andere partijen. In 2012 bereikte de druk die de aandeelhouders op het bedrijf legden een ontlading met het opstappen van de directieleden Ruud Sondag en Diederik Gijsberts en in hun kielzog een ruzie in de Raad van Commissarissen. Het afgelopen jaar bleek er geen partij die er voldoende geld voor wilde neerleggen. Cees van Gent die als nieuwe ceo aantrad zette een forse reorganisatie in en wist AVR te verkopen voor een fors bedrag. Maar ook hij wist uiteindelijk niet Van Gansewinkel zelf te verkopen en nadat de reorganisatie voltooid was stapte hij op. Marc Zwaaneveld, voorheen de cfo bij Sita, trad aan en zette meteen een nieuwe koers uit. Van Gansewinkel krijgt weer nieuw elan, een nieuwe toekomst en een nieuwe visie, zo blijkt uit een (nog te publiceren) interview in het vakblad Afval!.

Zwaaneveld

Van Gansewinkel CEO Marc Zwaaneveld: “Ik ben zeer tevreden over het resultaat van dit proces en de snelheid waarmee gewerkt is om dit te realiseren. Dit spreekt duidelijk vertrouwen uit in onze plannen voor de toekomst. Deze financiering zorgt voor een stevig fundament onder onze ambities en plannen. De implementatie van een nieuwe aangepaste kapitaalstructuur stelt ons in staat om de investeringen te doen die nodig zijn voor de toekomstige ontwikkeling van ons bedrijf. Alle betrokken partijen hebben op een verantwoordelijke en professionele manier gehandeld en dat doet recht aan de marktpositie, de kwaliteit en mogelijkheden van Van Gansewinkel.”
Ook de groep van financiers is positief: “Wij onderkennen de kracht van Van Gansewinkel en haar leidende positie in afvaldienstverlening en recycling en zijn ervan overtuigd dat deze herfinanciering een solide basis biedt voor de succesvolle realisatie van het bedrijfsplan. Als financiers en nieuwe aandeelhouders, blijven wij volledig het management en de strategie ondersteunen.”

Wendel

De Wendel Group is een van de partijen die haar verlies heeft genomen. Op haar website schrijft ze vandaag dat zij sinds 2006 een 8 procenmts belang in van Gansewinkel heeft gehad. Wendel zal haar aandelen in de deal nu overdragen aan de leninggevers. In de periode 2006 tot 2011 heeft Wendel € 63,6 miljoen geïnvesteerd in Van Gansewinkel , waarvan ze nu € 30,6 miljoen terugkrijgen. Wendel bericht dat de herstructurering voor Wendel geen gevolgen heeft voor de vooruitzichten voor 2015.

Omzet en resultaten

In 2014 nam de omzet van € 1,002 miljard in 2013 af naar € 962 miljoen. De Ebitdae kwam uit op € 99 miljoen (2013: € 124 miljoen). Deze daling is met name veroorzaakt door forse prijsdruk, zowel aan de inzamelkant als aan de grondstoffenkant. Volgens Van Ganseweinkel is in een krimpende markt met zware concurrentie, het marktaandeel wel stabiel gebleven.

Het netto resultaat is uitgekomen op een verlies van € 549 miljoen (2013: € 8 miljoen). Hierin is een bijzondere waardevermindering (impairment) van immateriële vaste activa (met name goodwill) begrepen van € 488 miljoen. Deze goodwill is grotendeels ontstaan ten tijde van de acquisitie (in 2007) door de huidige aandeelhouders. De impairment is een reflectie van de moeilijke marktomstandigheden waarin Van Gansewinkel opereert.

Gerelateerde artikelen