Categorie: Management | Gepubliceerd: 20 mei 2016

Reinigingsdiensten gaan onkruid te lijf met heet water

Terwijl in Europa nog wordt gesteggeld over of het chemische bestrijdingsmiddel glyfosaat nu wel of geen gevaar is voor de volksgezondheid, kiezen Spaarnelanden en Saver er voor onkruid te bestrijden met heet water.

Spaarnelanden bestrijdt het onkruid in de straten van Haarlem de komende maanden zonder chemische middelen en op een milieuvriendelijke manier. Onkruid wordt met heet water en hete lucht behandeld. Het bovengrondse deel van de plant verdort op deze manier en de wortel van het plantje raakt na meerdere behandelingen uitgeput. Daarnaast zet Spaarnelanden veeg- en borstelmachines in om onkruid weg te halen. Hiermee wordt zand en overig vuil weggehaald, waardoor de voedingsbodem voor onkruid verdwijnt.

Ook Saver ziet af van chemische middelen om onkruid te verdelgen. In Bergen op Zoom, Hardelberge, Woensdrecht en Roosendaal gaat het bedrijf twee nieuwe voertuigen inzetten waarmee onkruid ook met heet water wordt bestreden. Eén van de voertuigen heeft twee handsproeiers waarmee medewerkers van Saver gericht het onkruid kunnen besproeien. Het andere voertuig heeft een sproeikop voorop zitten. Door middel van sensoren wordt er gekeken naar de plekken waar onkruid staat en alleen op die plekken wordt er water gesproeid. Op deze manier wordt er ook geen water verspild. De nieuwe manier van onkruid verdelgen blijkt wel een stuk duurder dan de oude manier.

Belangrijke reden voor reinigingsdiensten om te stoppen met het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen is het Nederlandse verbod op het gebruik van de voorheen veel gebruikte onkruidverdelger glyfosaat op verhardingen per 2016.

Sinds kort staat het gebruik van glyfosaat ook ter discussie in Brussel. De Europese Commissie kondigde onlangs in navolging van het Europees Parlement aan de licentie voor het in de EU op de markt brengen van glyfosaat te beperken. Het gebruik van de effectieve onkruidverdelger is ter discussie komen te staan nadat het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (Iarc) in 2015 concludeerde dat glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend is voor mensen.

Meer weten over Saver NV?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website