Categorie: inzameling | Gepubliceerd: 15 november 2017

Scheidingsproef hoogbouw in Vught succesvol

De proef is pas halverwege, maar de gemeente Vught durft nu al te stellen dat een afvalscheidingsproef bij hoogbouw een groot succes is.

In appartementencomplex Het Vughtse Hart is in september een proef gestart waarmee de gemeente na wil gaan in hoeverre het voor bewoners van hoogbouw mogelijk is om het afval beter te scheiden. Halverwege de proef blijkt de gemiddelde hoeveelheid restafval al gedaald te zijn van 245 naar 85 kilo per inwoner. "Een spectaculair resultaat", stelt wethouder Fons Potters.

Gedurende de proef deponeren bewoners van het complex hun restafval en gft in aparte containers. Ook plastic verpakkingsmateriaal en drankenkartons zamelen zij nu gescheiden in. Glas gaat in de glascontainers. Zelf hebben de bewoners gevraagd om blikcontainers. Het gft, plastic verpakkingsmateriaal en drankenkartons werden eerst helemaal niet gescheiden. Nu wordt 53 kilo gft en 11 kilo kunststof en metalen verpakkingen gescheiden. Ook het oud papier zijn de inwoners beter gaan scheiden; de hoeveelheid is gestegen van 53 naar 79 kilo per inwoner.

Meer afvalscheiding bij hoogbouw is geen overbodige luxe. De gemiddelde hoeveelheid restafval in Vught is 120 kilo per inwoner, maar bij hoogbouw met 245 kilo dus ruim het dubbele daarvan.