Categorie: Regels, toezicht en rechtspraak | Gepubliceerd: 23 november 2017

Geen VIHB-vermelding hoveniers en aannemers meer nodig

Met een gewijzigde Regeling is een overbodig geworden vrijstelling voor hoveniers en aannemers die afval vervoeren geschrapt.

Het gaat om een wijziging in de Regeling inzamelaars, vervoerders, handelaars en bemiddelaars van afvalstoffen, die gisteren is gepubliceerd in de Staatscourant. De wijziging hangt samen met de wijziging van enkele afvalbesluiten in het Activiteitenbesluit eerder deze maand.

Met de wijziging van het Activiteitenbesluit zijn de artikelen 5 en 7 in het Besluit inzamelen afvalstoffen vervallen. De verwijzing naar deze artikelen kan dus ook in de Regeling komen te vervallen. Artikel 7 bepaalde dat hoveniers een aannemers die afval uit eigen werkzaamheden vervoeren naar eigen inrichting of verzamelaar, niet hoeven te voldoen aan het toetsingscriterium van betrouwbaarheid voor vermelding op de VIHB-lijst.

Sinds de invoering van dat artikel in 2012 is er kritiek op vanuit het betrokken bedrijfsleven. Staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat stelt nu dat destijds niet onderkend is, dat op dit afvalvervoer artikel 10.55 van de Wet milieubeheer niet van toepassing is. Het gaat namelijk niet om  bedrijfsafvalstoffen of gevaarlijke afvalstoffen van anderen. Hoveniers en aannemers hoeven daarom helemaal geen vermelding op de VIHB-lijst te hebben, waarmee de vrijstelling in artikel 7 ook niet nodig is.

Gerelateerde artikelen