Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 10 januari 2018

Taiwanese interesse in upcyclecentrum Almere

De gemeente Almere trekt internationale belangstelling met haar state-of-the-art milieustraat. Taiwan overweegt het concept te kopiëren.

Impressie van nieuwe Upcyclecentrum.jpgImpressie van het nieuwe Upcyclecentrum in Almere.
Beeld: Almere

In het upcyclecentrum gebeurt veel meer dan afval inzamelen alleen. Inwoners kunnen zien hoe van afgedankte spullen weer spullen van waarde worden gemaakt. Zo kunnen zij zien hoe ingeleverd goed wordt gesorteerd en gedemonteerd, maar ook hoe afval wordt geüpcycled. Daarnaast is er een innovatie- en educatieruimte.

Bijzonder is ook dat het upcyclecentrum een dak heeft. Het dak houdt niet alleen bezoekers en materialen droog, maar zorgt ook dat het centrum volledig zelfvoorzienend is. Met 600 vierkante meter zonnepanelen op het dak houdt Almere de nul op de meter. Met opgevangen regenwater worden de toiletten doorgespoeld en wordt er schoongemaakt. In de constructie van het dak komen bovendien gerecyclede materialen terug.

In de loop van dit jaar komen vertegenwoordigers uit Taiwan naar Almere of het concept te kopiëren is. Helemaal verrassend is dat niet. De gemeente Almere onderhoudt goede relaties met Taiwan. Zo zijn er stedenbanden met Taipei, Tainan en Taichung.