Categorie: jurisprudentie | Gepubliceerd: 12 april 2018

Jaar cel voor verhuurder drugslab

De verhuurder van een pand waarin een groot drugslab gevestigd bleek, moet 12 maanden de cel in. Het lozen van chemisch afval speelde daar geen rol meer in.

De rechtbank Oost-Brabant veroordeelde de verhuurder dinsdag 11 april tot 12 maanden gevangenisstraf, met aftrek van voorarrest. De rechtbank acht het bewezen dat de verhuurder medeplichtig was aan de grootschalige productie van drugs. De verdachte zei niets te hebben geweten van de drugsproductie in de verhuurde loods in Leende. De rechtbank acht dat echter ongeloofwaardig.

Op zijn minst heeft de verdachte het aanzienlijke risico dat er drugs werden geproduceerd willens en wetens geaccepteerd; de huurder van de loods was hem onbekend, hij had geen contactgegevens van de huurder en de afspraken omtrent de verhuur zijn niet op schrift gesteld. Ook heeft de verhuurder verklaard dat hij rekening hield met de mogelijkheid van illegale productie van drugs, hoewel hij aan hennep dacht en niet de uiteindelijk geproduceerde MDMA en amfetamine. Uit diverse andere maatregelen die in de loods genomen werden had de verhuurder moeten afleiden dat de activiteiten daar het daglicht niet konden verdragen.

Het OM had vijf jaar cel geëist, gebaseerd op directe betrokkenheid bij het produceren van de drugs. Ook vond de officier van justitie het strafverzwarend dat er chemisch afval op het riool geloosd werd. Directe betrokkenheid is volgens de rechtbank echter niet bewezen. Het lozen van chemisch afval komt in de uitspraak helemaal niet meer terug.