plaatje 6041

Omrin's Afvalsturing Friesland realiseert sterke groei

Het gaat goed met het verwerkingsbedrijf van Omrin. Omzet en winst nemen toe, er wordt een goede bijdrage geleverd aan de circulaire economie en er is warme belangstelling van de klant-gemeenten.

Nieuws

Afvalsector breekt lans voor vrijhandel in afval na brexit

plaatje 8895

Landen in Europa worden in toenemende mate van elkaar afhankelijk voor een adequate verwerking van afvalstoffen. Na de brexit is het dan ook essentieel dat de vrije handel in afval tussen het Verenigd Koninkrijk en andere Europese landen wordt voortgezet.

OM pakt transporteur aan na omkatten afvalstromen

plaatje 9803

Een transporteur die jarenlang stelselmatig vrachtbrieven valselijk opmaakte, hangt een flinke boete boven de hoofd. De directeur van het bedrijf moet rekening houden met een voorwaardelijke gevangenisstraf.

Nieuwe subsidie voor CO2-reductie industrie

plaatje 1972

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat opent naar verwachting in mei een subsidieregeling voor pilot- en demonstratieprojecten die kosteneffectief CO2-emissies in de industrie moeten reduceren.

Gft blijft grootste deel in huishoudelijk restafval

plaatje 8865

Huishoudelijk restafval bestaat nog steeds voornamelijk uit gft (32 procent), papier en karton (20 procent) en kunststoffen (14 procent). Het aandeel EEA, hout en steenachtig materiaal is echter bezig aan een opmars.

Meer nieuws »

Artikelen

Een decennium lang surfen tussen wensen en belangen

plaatje 10190

Tien jaar was Dick Hoogendoorn directeur van de Vereniging Afvalbedrijven (VA). Een periode die wordt gekenmerkt door een ommekeer van het optimaliseren van afvalverwerking naar focus op grondstoffenbehoud. Hoogendoorn wist de wind in de zeilen van zijn achterban te houden in discussies als de verbrandingscapaciteit, de import van afval, de afvalstoffenbelasting, duurzaam storten en de kwaliteit van recycling.

Van Veldhoven wil partijen uit de loopgraven

plaatje 8129

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven is met het bedrijfsleven overeengekomen dat de hoeveelheid plastic flesjes in het zwerfafval in het najaar van 2020 met 70 tot 90 procent moet zijn gereduceerd en dat 90 procent van de kleine plastic flessen wordt gerecycled. Zo niet, dan komt er in 2021 statiegeld. Een doorbraak, vindt ze zelf. De oppositie in de Tweede Kamer is een stuk minder enthousiast.

Van afval naar grondstof naar nieuwe toepassing

plaatje 10113

De grondstoffen die we nodig hebben voor onze consumptiegoederen zijn niet onbeperkt beschikbaar. Steeds meer mensen en bedrijven benutten de mogelijkheden van hergebruik van materialen. Hiermee voorkomen we de uitputting van de plaats waarvan wij als mens volledig afhankelijk zijn: onze aarde.

Meer artikelen »