plaatje 9407

Lansingerland: te weinig ambitie, te hoge heffing

In de gemeente Lansingerland zijn de ambities voor afvalscheiding "ver onder de maat". Ook betalen inwoners te veel afvalstoffenheffing.

Nieuws

'Kleine rol afvalverwijdering in Nederlandse milieuschade'

plaatje 10318

De milieuschade door de uitstoot van schadelijke stoffen naar bodem, water en lucht bedraagt jaarlijks 31 miljard euro in Nederland, 4,5 procent van het bruto binnenlands product. De afvalverwijdering speelt hierbij een kleine rol.

Area ziet trendbreuk in afvalinzameling

plaatje 1373

In 2017 wist Area de afvalscheiding te verbeteren, terwijl het financieel stabiel bleef. Nu is het zaak de hoeveelheid restafval verder terug te dringen.

Envipco speelt met beursgang in op komst statiegeld

plaatje 9289

Vanaf woensdag 27 juni beschikt Envipco over een notering op Euronext Amsterdam. Zo wil het bedrijf, dat machines maakt om statiegeldflesjes en -blikjes in te zamelen, meer zichtbaarheid op de Europese markten krijgen.

Oerlemans maakt pet-trays beter recyclebaar

plaatje 10428

Door een onhandige combinatie van etiket en pet-tray belanden veel van deze bakjes voor vlees, vis en fruit, anders dan petflessen, in de verbrandingsoven. Oerlemans Packaging heeft er iets op gevonden.

Meer nieuws »

Artikelen

Met zevenmijlslaarzen door duurzaamheidsland

plaatje 10349

Niet afwachten, niet vertragen, maar vooroplopen en versnellen. Dat is kortgezegd de duurzaamheidsstrategie van Transport en Logistiek Nederland. En de eerste beloning is een feit: het kabinet stelt 48 miljoen euro beschikbaar voor verdere verduurzaming van de sector. Maar dankbaar als wij zijn, willen we toch meer.

Van organisch afval naar gewild bioplastic

plaatje 10208

Verwerker van organische stromen Orgaworld produceert op grote schaal groene energie, biobrandstoffen en bodemverbeterende producten voor de landbouw. Als het aan innovatiemanager Joop Suurmeijer ligt, voegt hij bioplastics aan dat rijtje toe. “We produceren nu dagelijks een paar honderd gram PHA om de toepasbaarheid van dit materiaal te onderzoeken. Zodra we daar de juiste afnemers bij vinden, schalen we op.”

Schrootmarkt wispelturige speelbal in geopolitiek

plaatje 10341

De metaal- en schrootmarkt zijn nauw verweven en gedragen zich nogal onvoorspelbaar. Recente geopolitieke ingrepen zoals de Amerikaanse importheffing op staal en aluminium, de Chinese ban op vervuild oud ijzer en de explosieve groei in het schrootgebruik, laten de markt dan ook niet onberoerd. De invloed op Nederland lijkt vrij beperkt en vooral indirect.

Meer artikelen »