Vakblad Afval! februari 2012 (nr. 1)

Europees grondstoffenbeleid doeltreffend?

Een kredietcrisis, een klimaatcrisis en ook een grondstoffencrisis. 2011 was het jaar waarin de toekomstige schaarste veelvuldig is aangekondigd en becommentarieerd. “Als we op deze voet doorgaan, hebben we in 2050 meer dan twee planeten met de hulpbronnencapaciteit van de aarde nodig om ons te onderhouden”, luidde een waarschuwing. Hoe reageert Europa?

 

Recycling en grondstoffen: het beleggersperspectief

 

Recycling en grondstoffen: het marktperspectief

 

Recycling en grondstoffen: het wetenschappelijk perspectief

 

Onbevoegd gezag

Voor handhaving en vergunningverlening is van belang wie het bevoegd gezag is. Een besluit van een ander is onbevoegd genomen en zal leiden tot vernietiging. In de regel dient dan opnieuw, en nu door de bevoegde instantie, te worden besloten. De vertraging, en dus schade, kan groot zijn.

 

Netwerk van Europese milieucrimefighters

Milieucriminaliteit beperkt zich niet tot landsgrenzen, zeker niet als het afvalzwendel aangaat. Toch werken de opsporingsdiensten hoofdzakelijk nationaal. Meer samenwerking tussen de diensten is daarom van groot belang. Dankzij het milieucriminaliteitsnetwerk EnviCrimeNet weten de crimefighters van Europese landen elkaar sinds kort te vinden.

 

Van allrounders 'purpose build' machines maken

Metso heeft M&J shredders in verschillende maten en soorten, zowel mobiel als stationair. Het bedrijf is gespecialiseerd in het vinden van oplossingen voor specifieke aanvragen.

 

Pollutec biedt kansen op Franse markt

Minder standhouders, minder bezoekers en minder beursoppervlakte. Ook het internationale aspect moest er op toe leggen; slechts 15 procent van de bezoekers kwam uit het buitenland. Desondanks spreekt de organisatie van Pollutec Horizons van een geslaagd event.

 

Volautomatische elektronicarecycling

De recycling van elektrische apparaten maakt een forse modernisering door. Handen komen er nauwelijks nog aan te pas. Alle apparatuur gaat de shredder in, waarna de snippers automatisch worden gescheiden in bruikbare deelstromen. In Eindhoven staat één van de fabrieken van Sims Recycling Solutions, in Nederland veruit de grootste recycler van elektronica.

 

Door de ogen van... Peet de Bruijn

Consultant De Bruijn advies en realisatie Pijnacker

 

Cure-gemeenten gaan met elkaar verder

De gemeenten Eindhoven, Geldrop-Mierlo en Valkenswaard richten met elkaar een nieuwe Gemeenschappelijke Regeling op. Het huidige Cure - met de dochtermaatschappij RRD van Van Gansewinkel Groep - sluit niet meer aan bij de doelen die de gemeenten zich hebben gesteld. De op deze wijze lopende, veertienjarige samenwerking is vanaf 2014 verleden tijd.

 

Tynaarlo betaalt nieuw inzamelcontract uit reserves

Om menig aanbesteding wordt, ook na de voorlopige gunning, nog fel gevochten. Een enkele keer gebeurt het tegenovergestelde: er is geen enkele partij geïnteresseerd, en de aanbesteding eindigt zonder inschrijvingen.

 

Kabels bij de Hoge Raad

De nieuwe Evoa kent voor de export van kabels een milder regime dan de oude verordening. Betekent deze wijziging dat in bepaalde oude zaken nieuw recht moet worden toegepast? Een verdachte besloot zijn zaak te beproeven.