Uit de inhoud van Vakblad Afval! oktober 2013

Een puzzel van 408 stukjes

Gemeenten nemen per 2015 de verantwoordelijkheid voor de sortering van het kunststof verpakkingsafval over van Kunststof Hergebruik. Terwijl een aantal hete hangijzers als de ketenvergoeding nog moeten worden ingevuld, zullen zij inmiddels toch wat haast moeten gaan maken.

Van Puijfelik voer te scherp aan de wind

Het faillissement van een van de grotere oudpapierbedrijven in Nederland kwam als verrassing voor de branche. Hoewel de markt lastig is, hebben de meeste bedrijven in de sector een gezonde bedrijfsvoering. Wat Van Puijfelik dan precies deed kantelen is onduidelijk, maar er ging heel wat mis de laatste jaren.

Eindelijk: afvalbedrijf met beursnotering

Het zal er waarschijnlijk van gaan komen. Een afvalverwerker met een notering aan de Nederlandse beurs. Nee, niet Van Gansewinkel, en ook niet AVR. De eerste zal Inverko zijn.

Vuistregels Design for Recycling

Herwinning van zeldzame metalen uit elektronica is behoorlijk lastig. Deze materialen zouden er al een stuk beter uit te halen zijn door een andere manier van apparaatontwerp. Over de mogelijkheden van Design for Recycling organiseerde de vereniging NVMP eind augustus in Madurodam een symposium.

Circulaire economie uit de startblokken

Een lagere energierekening voor huurders in de sociale sector, milieuwinst en een boost voor de kringloopeconomie. Deze doelen hebben drie samenwerkende partners met de pilot 'Besparen in huis' voor ogen. Het middel? 'Circulaire' huishoudapparaten.

Nieuw in Nederland: leasen van chemicaliën

Chemicaliën uitlenen aan klanten, om ze vervolgens weer op te halen. In Nederland start een vijftal pilots met dit nieuwe concept, 'Take Back Chemicals' geheten. De voordelen voor gebruikers en producenten zijn evident, zo laten ervaringen elders zien. Wat betekent de ontwikkeling voor de afvalbranche?

Grootste tunnelcompostering staat in Hoek van Holland

Met de nieuwe tunnelcompostering in Hoek van Holland slaat Van Vliet Recycling in Hoek van Holland twee vliegen in één klap. Terwijl de capaciteit fors is toegenomen, zijn de geuremissies tot bijna nul gereduceerd.

Door de ogen van... Arie de Bode

Arie de Bode, directeur Heros Sluiskil, bewerker van verbrandingsassen uit AEC's.

Werken onder hoogspanning

Bij handhaving moet scherp aan de wind worden gevaren. Bedrijven moeten beducht zijn op de formele opstelling van de rechter. Het indienen van aanvragen, het voeren van overleg en het maken van afspraken is een begrijpelijke reactie, maar is veelal onvoldoende om aan de gevolgen van een last onder dwangsom te ontkomen.

Milieustraten onveilig en ongezond

Na een teleurstellend rapport in 2008 constateerde de Inspectie SZW in 2012 weinig verbeteringen in milieustraten. Ook bij andere overheidsdiensten schort het nogal eens aan de arbeidsomstandigheden. Werkgevers kunnen veel ongelukken voorkomen en dat is hard nodig.

Onderzoek

Ik had het helemaal voor elkaar; ik zou een onderzoek gaan doen. Een onderzoek naar de vrouw in de afvalsector. Gedegen deskresearch gecombineerd met diepgaand veldonderzoek. De uitkomsten zouden niet alleen mijzelf hebben verbaasd.

Van borg tot politiek instrument

Vroeger eiste de leverancier statiegeld voor zijn verpakking, omdat die waardevol was en hergebruikt kon worden. Vanaf 1970 echter wordt statiegeld steeds meer een stuurmiddel voor politici. Tegenwoordig staat het opnieuw ter discussie.

Geesinknorba innoveert met technologie

De afgelopen periode hebben de vernieuwingen bij Geesinknorba zich in rap tempo opgevolgd. De samenwerking met het Australische MacDonald Johnston biedt innovatieve zijladeroplossingen voor de Europese markt. Op het gebied van hybride technologie deed de lithium-ion-batterij haar entree. Een milieuverbetering die deze wagens ook nog eens economisch interessanter maakt. De nieuwe kraan voor ondergrondse containers ten slotte biedt meer capaciteit en flexibiliteit.