Uit de inhoud van Vakblad Afval! december 2013

Lobbystrijd om einde-afval papier

Papierfabrieken en -recyclebedrijven strijden om de gunst van de politiek in Brussel. Het debat over de einde-afvalcriteria voor papier wordt meer buiten het Europees Parlement gevoerd dan erbinnen. Opmerkelijke wendingen en een intensieve lobby bepalen de aanloop naar de definitieve stemming.

Wachten op het kerstcadeau van Mansveld

Zelden waren Kamer en staatssecretaris zo blij met elkaar als tijdens het afgelopen debat over afval en grondstoffen. En dat terwijl er vooral veel toezeggingen werden gedaan en weinig concreet beleid op tafel kwam.

Nederlandse drankenkartons peulenschil voor Duitse verwerker

Eerst zien, dan geloven. De pilot drankenkartons is op 1 november officieel afgesloten en binnenkort zal op basis van de resultaten bepaald worden of de verpakkingen in Nederland een aparte aanpak krijgen. In de wachttijd organiseerde stichting Hedra een excursie naar de grootste Europese verwerkingsinstallatie voor drankenkartons: Papierfabrik Niederauer Mühle in Duitsland.

Zoeken naar de juiste mix

Proeven met de gecombineerde inzameling van droge componenten zijn hot. Begrijpelijk. De recyclingdoelstelling van 65 procent voor huishoudelijk afval dwingt tot nadenken over nieuwe vormen van afvalinzameling en -scheiding. Zoveel mogelijk recyclebare materialen in één bak is dan geen gekke gedachte. Of toch wel?

Tweesprong door tablethype

ICT-ontwikkelingen voltrekken zich razendsnel. Niet alleen de techniek heeft de afgelopen jaren met sprongen vooruitgang geboekt, ook de houding van de gebruiker is sterk veranderd. Bedrijven staan voor de keuze: zich verzetten of nieuwe kansen aangrijpen.

Begemann Milieutechniek botst met inspectie over kwikafval

Begemann Milieutechniek heeft, na een rechtszaak bij de Raad van State, toch toestemming gekregen voor de import van kwikafval uit Indonesië. De Inspectie Leefomgeving en Transport werpt nu echter ook drempels op voor de verwerking van Noors kwikafval door het bedrijf.

Beperkt aan het werk

Gedeeltelijk arbeidsongeschikten vinden vaak moeilijk werk, maar ook bedrijven hebben moeite geschikte kandidaten te vinden. Tijdens een pilot ervoer Van Gansewinkel hoe arbeidsintensief en complex het is om Wajongers en SW'ers te plaatsen. Een casus met hoogte- en dieptepunten.

Duwtje in de rug

De ontwikkeling van de circulaire economie lijkt een fietser die bijna boven op de heuvel is: hij heeft nog een klein duwtje nodig om over de top en in het nieuwe dal te komen. Best practices zijn er genoeg, maar naar wie moeten bedrijven kijken voor dat laatste zetje?

Naheffing BTW bij afvalinzameling onterecht

Het afvalstoffenrecht beperkt zich al lang niet meer tot een enkel rechtsgebied. Zelfs op fiscaal terrein moet een juridisch oordeel worden geveld over afvalstoffen. Had bijvoorbeeld BTW in rekening moeten worden gebracht voor het inzamelen van afvalstoffen door een gemeentelijk samenwerkingsverband?

Afval en onderwijs

Lespakketten over afval zijn er tegenwoordig in overvloed: iedere materiaalorganisatie of overheidsinstelling heeft wel íets in haar assortiment. Het onderwijs is een ideaal platform om kennis over afval en het belang van hergebruik onder de aandacht te brengen. Vroeger was dat niet anders.

Door de ogen van... Henk Leusink

Henk Leusink, plant manager Comirec Microshredding, Moerdijk.

Afval zonder techniek bestaat niet

Laatst waaide het een beetje. Het KNMI gaf zelfs code rood aan. Voor een kantoorpand met veel glas in strakke metalen frames staat een vrachtwagen. In dat kantorengebied moet rood welhaast paars zijn geweest.

Make-over voor shredder Attero Moerdijk

Attero zoekt als toonaangevend afvalverwerkend bedrijf continu naar verbeteringen in zijn productieproces. Vanuit die optiek was de vraag welke veranderingen aan de installatie van de afvalenergiecentrale in Moerdijk een verhoging van het rendement zouden kunnen opleveren.