Archief van artikelen en berichten


Zoek in

Er zijn 51 items gevonden.

Sorteren op  

'Afval inzamelen wordt topsport'

fotograaf-bart-van-dieken-5.jpg

Uitkijken naar het moment dat de leden van jouw branchevereniging overbodig zijn? Dat klinkt opmerkelijk. Maar als dat betekent dat de circulaire economie volledig gerealiseerd is, is dat wel het streven van NVRD-directeur Wendy de Wild. “Ik denk niet dat we dat gedurende mijn leven nog gaan bereiken, maar het zou prachtig zijn als dat wel zo is.”

CEO Renewi blij met nieuwe duurzame investeerders

20200302_Renewi_003-.jpg

Nu het financiële risicoprofiel van Renewi verder afneemt, ziet Otto de Bont ook een verschuiving in aandeelhouders. De CEO is blij dat duurzame investeerders ook intreden, zo vertelt hij aan AfvalOnline in een update over het reilen en zeilen van de grootste afvalrecycler van de Benelux.

Gemak als mantra

Hester Klein lankhorst_1PB1782.jpg

De eenvoudige oplossingen voor het recyclen van verpakkingen zijn gerealiseerd. Als volgende stap wil Hester Klein Lankhorst, sinds 1 januari 2021 algemeen directeur van het Afvalfonds Verpakkingen, zich inzetten voor een betere afzet van recyclaat. “Kortere ketens zorgen voor goedkopere gerecyclede grondstoffen.”

'Invoering statiegeld kan niet in een paar maanden tijd'

SK Raymond Statiegeld 08.JPG

Vanaf 1 juli 2021 wordt de statiegeldregeling uitgebreid en komt er 15 eurocent statiegeld op kleine petflesjes. Dit moet ervoor zorgen dat het aantal plastic flesjes in het zwerfafval drastisch vermindert. Raymond Gianotten is sinds april 2021 directeur van Statiegeld Nederland, de uitvoeringsorganisatie van het nieuwe statiegeldsysteem.

"De trots en blijheid zijn weer terug op de gezichten"

AEB-exterieur9458.jpg

Begin dit jaar besloot het Amsterdamse college van B en W dat AEB klaar is om te worden verkocht. De bedrijfsvoering is verbeterd en de financiën zijn meer onder controle. CEO Paul Dirix is optimistisch over de toekomst van het afval- en energiebedrijf. “Als we de ingeslagen weg blijven bewandelen, hoort onze installatie binnen afzienbare tijd weer bij de best-in-class.”

Verschil private en publieke omgeving niet zo groot

Roger_Kantoor.jpg

Publiek-private samenwerking is volgens hem een absolute noodzaak voor de verdere ontwikkeling van circulariteit. Als nieuwe algemeen directeur bij de publieke onderneming Rova wil Roger Beuting dan ook een stevige vinger aan de pols houden van de ontwikkelingen in de private markt. Voor Rova is het ondertussen zaak de juiste kwaliteit afvalstromen aan die markt te leveren.

Nieuwe NVRD-directeur: “We mogen minder bescheiden zijn”

Wendy de Wild NVRD.jpg

In haar derde week als directeur van de NVRD zullen we Wendy de Wild niet horen zeggen dat het allemaal anders moet in de afvalsector, maar iets meer trots uitstralen zou de sector niet misstaan. “Bij mij is het glas halfvol.”

"Samenwerking met regio's kan circulaire transitie versnellen"

MJJ-20201002-Stelpstra-12.jpg

Met haar Green Deal en Circulaire Economie Actieplan wil de Europese Commissie de overgang naar een circulaire economie in Europa versnellen. Voor de rol die regio's daarin spelen is in deze strategieën vooralsnog echter te weinig aandacht. De Drentse gedeputeerde Tjisse Stelpstra hoopt de blinde vlek van Brussel namens het Comité van de Regio's weg te poetsen.

Huidige pijlers dragen Attero de toekomst in

Paul Ganzeboom (Attero).jpg

Attero CEO Paul Ganzeboom heeft geen LinkedIn en is lastig vindbaar op andere social media platforms. Mensen die hem zouden moeten vinden, weten hem te vinden, is zijn ervaring. En andersom ook. “De vraag is hoe doeltreffend social media zijn. Ik denk dat het in de toekomst wel eens heel belangrijk kan gaan worden dat we veel selectiever zijn in plaats van ons overal maar voor aan te melden en aanwezig te zijn.”

"Afzet naar landen zuidelijk van Nederland is stil gevallen"

Jan_Robert_van_Veen.jpg

Terwijl een economische storm over Nederland raast, hebben bepaalde markten de wind mee. Dat zijn precies de niches waar Jan Robert van Veen zich op begeeft: batterijen en gevaarlijk afval.

Otto de Bont: “We hopen op een V-shaped recovery”

20200302_Renewi_001-.jpg

Renewi sluit haar herstructurering af en gaat in drie jaar toewerken aan een versie 2.0. Intussen zit het tegen met de markt. "We zijn zwaar ondergewaardeerd."

'Houd het papier schoon, voor de veiligheid van onze mensen'

beige-16875_1280.jpg

De coronacrisis zorgt ervoor dat Nijssen Recycling de werkwijze aan moet passen, maar groter zijn de veranderingen in de papierstroom zelf. Belangrijk is dat de kwaliteit op peil blijft, ook voor de veiligheid van de werknemers, zegt directeur Gerard Nijssen. “We moeten geen mondkapjes in het papier aan gaan treffen.”

"Veiligheid is onze license-to-operate en grootste zorg"

Otto-3.jpg

De coronacrisis gaat de recyclingbranche ongetwijfeld hard raken, maar directeur van BRBS Recycling Otto Friebel maakt zich op dit moment nog het meest zorgen over de veiligheid en het veiligheidsgevoel van de mensen werkzaam in zijn branche.

Meerlanden mag tijdelijk meer gft-afval verwerken

Angeline Kierkels-5.jpg

Hoewel bij Meerlanden de inzameling van huishoudelijk afval piept en kraakt, kan dit met de huidige bezetting blijven doorgaan. “Vanwege de toename van gft-afval is onze maximumcapaciteit tijdelijk verhoogd.” De hoeveelheid bedrijfsafval loopt echter terug.

Roger Beuting: “We moeten elkaar nu helpen”

Roger Beuting 0306.jpg

De coronacrisis is ook merkbaar bij Veolia in Nederland. Recycling van papier en zeker kunststof komt in de verdrukking. De overheid moet ondersteunen dat nu en na de crisis de recycling door kan gaan. De gehele sector moet elkaar helpen om te voorkomen dat ketens uit elkaar vallen.

'Stoppen met verbranden kan niet, stoppen met recyclen ook niet'

john-vernooij-omrin.jpg

Anticiperen op de coronacrisis is vooral bewust worden van je gedrag. Ongekend noemt John Vernooij de verandering die hij en Omrin de afgelopen week hebben doorgemaakt. "De hele ketenafhankelijkheid komt nu heel sterk naar de oppervlakte."

Dertig jaar sleutelen aan Nederlands afvalbeleid

Herman Huisman_PNH7806.jpg

Ondanks een paar kleine missers gaat er wat afvalbeleid betreft niets boven Nederland. Dat is de overtuiging van Herman Huisman. Stuwende krachten achter het succes zijn volgens hem de overlegstructuren. Dat klinkt niet erg spectaculair, maar dat is wel “waarom een heleboel dingen in Nederland lukken”.

“Vorm van gemeentelijke bedrijven heeft zich bewezen”

22.jpg

Terwijl gemeenten hard werken om de Vang-doelstellingen te halen, wil Henk Knip meer aandacht voor de kwaliteit van het afval. “Door verantwoorde ontwerpen en duidelijke communicatie wat in welke afvalbak moet, kunnen producenten veel meer bijdragen aan het verminderen van problemen in de afvalketen.” Aan het eind van dit jaar stopt hij als algemeen directeur, na ruim achttien jaar Circulus, Berkel-Milieu en Circulus-Berkel te hebben geleid.

'Veel lippendienst, weinig verandering'

DSCF8941.jpg

Gaat het in België over afval- of milieubeleid, dan bepalen de gewesten. Al bijna twintig jaar is Christof Delatter actief in het Vlaamse gewest. “Het is ondenkbaar dat er op huishoudelijk afvalbeleid op Vlaams niveau iets wordt besproken of beslist zonder dat wij mee aan tafel zitten.” Het is dus duidelijk: wie wat van de Vlaamse ervaringen wil weten, moet Delatter spreken.

"Slimme containersystemen nog lang niet uitontwikkeld"

Arjen Wittekoek.jpg

Na een tijdje aan elkaar gesnuffeld te hebben, gaan BWaste, Ferro-Fix, Mic-o-Data, Beek Container Groep en BroNij samen verder als één bedrijf: Waste Vision. Arjen Wittekoek, de afgelopen jaren actief bij AVR, Van Gansewinkel en later Renewi, moet de kar gaan trekken. “Ons potentieel is enorm.”

  │1  2  3  │    Volgende