Archief van artikelen en berichten


Zoek in

Er zijn 210 items gevonden.

Sorteren op  

Conventie van Bazel zoekt partners tegen plasticafval

Fotolia_199834787_S.jpg

De Conventies van Bazel, Rotterdam en Stockholm roepen bedrijven, overheden en universiteiten en maatschappelijke organisaties op om samen te werken bij de minimalisatie en preventie van plasticafval.

Patiënten aangemoedigd overtollige medicijnen in te leveren

Fotolia_62374329_S.jpg

Met de papieren zakken waarin patiënten hun medicijnen krijgen, moedigt de Service Apotheek ze aan overtollige pillen weer terug te brengen. Minister Bruins van VWS hoopt dat andere apothekers dit voorbeeld volgen.

Vroegste Earth Overshoot Day ooit

Fotolia_143580038_S.jpg

De wereldbevolking heeft het grondstoffenbudget voor heel 2019 vandaag (29 juli 2019) verbruikt. Het is voor het eerst dat Earth Overshoot Day al in juli valt.

Ook Utrechtse raad achter invoering Ja-Ja sticker

ja-ja-sticker.jpg

De gemeenteraad van Utrecht heeft een voorstel aangenomen voor de invoering van een zogenoemd opt-in systeem voor ongeadresseerd drukwerk.

Haarlem stelt invoering Ja-Ja sticker uit

brievenbusstickers.jpg

De invoeringsdatum van de Ja-Ja brievenbussticker in de gemeente Haarlem is verplaatst naar 1 januari 2020. Reden hiervoor is het uitstel van de gerechtelijke uitspraak over de invoering van de Ja-Ja sticker in Amsterdam.

'Ja-Ja sticker voor huis-aan-huisbladen leidt tot kaalslag'

brievenbusstickers.jpg

Het invoeren van een Ja-Ja sticker voor niet alleen reclamefolders maar ook huis-aan-huisbladen is funest voor drukkerijen én de informatievoorziening aan de burger.

Europese 'Overshoot Day' valt vroeg

dreamstime_s_537841.jpg

Als de hele wereld hetzelfde consumptiepatroon aanhield als de EU, waren de grondstoffen die de aarde in een jaar kan produceren, op 10 mei al op. Het WNF wil daarom een Europees Duurzaamheidspact zien.

Van afvalvrij naar plasticvrij

Fotolia_81945606_S.jpg

Bewustwording is de eerste stap van gedragsverandering. Na de campagnes van 100-100-100 afvalvrij ligt in België deze maand de focus op plastic met een vergelijkbare actie.

Twintig NS-watertappunten in Noord-Holland

800_openingwatertappunthoofddorp5-295063.jpg

In Noord-Holland hebben de Nederlandse Spoorwegen (NS) gezorgd voor twintig watertappunten op even zo veel stations. Deze punten moeten het plasticafval verminderen.

17 procent gemeenten verbiedt ballon-oplating

ballonnen.jpg

Steeds meer gemeenten verbieden uit milieu-oogpunt het oplaten van ballonnen. In een jaar tijd is het aantal verboden ruim verdriedubbeld.

RWS lanceert wegwijzer voor afvalvrij kantoor

Fotolia_9967769_M.jpg

Een volledig afvalvrij kantoor creëren is nog niet zo eenvoudig, maar met de Wegwijzer Afvalvrij Kantoor moeten facility managers een heel eind komen, denkt Rijkswaterstaat.

Ook Rotterdam wil ja/ja-sticker invoeren

ja-ja-sticker.jpg

Het college van Rotterdam wil per 1 januari 2020 de ja/ja-sticker invoeren in de stad. Inwoners ontvangen dan alleen nog ongeadresseerde reclame als ze daar expliciet toestemming voor geven.

'Oostenrijker wil minder plastic gebruiken in 2019'

44635194_s.jpg

Plastic vermijden, minder afval produceren en met zorg met levensmiddelen omgaan. Met die drie goede voornemens beginnen Oostenrijkers aan het nieuwe jaar.

Steun voor afvalvrije concepten en herbruikbare verpakkingen

Fotolia_104328882_M_bewerkt.jpg

Bedrijven met ideeën over afvalvrije concepten en herbruikbare verpakkingen kunnen 30.000 euro krijgen van Rijkswaterstaat voor het uitvoeren van een haalbaarheidsstudie en het opstellen van een business case bij het idee.

Nieuwe aanpak voedselverspilling getest

Fotolia_96317725_S.jpg

Nederland is naast Duitsland, Spanje en Hongarije één van de pilot-landen waar een brede, ketenoverschrijdende aanpak voor halvering van voedselverspilling en optimale verwaarding van onvermijdbare reststromen wordt ontwikkeld en getest.

Europese week van afvalvermindering gaat Nederland voorbij

EWWR NL.png

In Europa is de week van de afvalvermindering van start gegaan. In heel Europa? Nee. Nederland doet niet mee.

Eerste NS-watertappunt op treinstation Alkmaar

fvbf311018-0002-936783.jpg

Het eerste NS-watertappunt is op het treinstation van Alkmaar geopend. In totaal komen er 200 watertappunten in Nederland, die het afval van plastic flessen moeten verminderen.

Catering-app als antwoord op vele 'no shows'

Fotolia_96317725_S.jpg

Bij cateringbedrijven belanden er elk jaar tonnen voedsel in de vuilnisbak, met name door 'no shows'. Catering Lokaal ontwikkelde daarom in samenwerking met ICT-bedrijf Axians de No Waste App.

Minister met supermarkten in gesprek over voedselverspilling

Fotolia_63844253_S.jpg

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit noemt het afkeuren van een oogst te kleine pruimen door supermarkten 'betreurenswaardig' en een vorm van 'laakbare voedselverspilling'.

Matig resultaat van Deense voedseltop

Fotolia_96317725_S.jpg

De 'World Food Summit' is afgelopen week in Kopenhagen afgesloten met ondertekening van een internationale overeenkomst over voedselveiligheid en voedselverspilling.