Archief van artikelen en berichten


Zoek in

Er zijn 205 items gevonden.

Sorteren op  

'Ja-Ja sticker voor huis-aan-huisbladen leidt tot kaalslag'

brievenbusstickers.jpg

Het invoeren van een Ja-Ja sticker voor niet alleen reclamefolders maar ook huis-aan-huisbladen is funest voor drukkerijen én de informatievoorziening aan de burger.

Europese 'Overshoot Day' valt vroeg

dreamstime_s_537841.jpg

Als de hele wereld hetzelfde consumptiepatroon aanhield als de EU, waren de grondstoffen die de aarde in een jaar kan produceren, op 10 mei al op. Het WNF wil daarom een Europees Duurzaamheidspact zien.

Van afvalvrij naar plasticvrij

Fotolia_81945606_S.jpg

Bewustwording is de eerste stap van gedragsverandering. Na de campagnes van 100-100-100 afvalvrij ligt in België deze maand de focus op plastic met een vergelijkbare actie.

Twintig NS-watertappunten in Noord-Holland

800_openingwatertappunthoofddorp5-295063.jpg

In Noord-Holland hebben de Nederlandse Spoorwegen (NS) gezorgd voor twintig watertappunten op even zo veel stations. Deze punten moeten het plasticafval verminderen.

17 procent gemeenten verbiedt ballon-oplating

ballonnen.jpg

Steeds meer gemeenten verbieden uit milieu-oogpunt het oplaten van ballonnen. In een jaar tijd is het aantal verboden ruim verdriedubbeld.

RWS lanceert wegwijzer voor afvalvrij kantoor

Fotolia_9967769_M.jpg

Een volledig afvalvrij kantoor creëren is nog niet zo eenvoudig, maar met de Wegwijzer Afvalvrij Kantoor moeten facility managers een heel eind komen, denkt Rijkswaterstaat.

Ook Rotterdam wil ja/ja-sticker invoeren

ja-ja-sticker.jpg

Het college van Rotterdam wil per 1 januari 2020 de ja/ja-sticker invoeren in de stad. Inwoners ontvangen dan alleen nog ongeadresseerde reclame als ze daar expliciet toestemming voor geven.

'Oostenrijker wil minder plastic gebruiken in 2019'

44635194_s.jpg

Plastic vermijden, minder afval produceren en met zorg met levensmiddelen omgaan. Met die drie goede voornemens beginnen Oostenrijkers aan het nieuwe jaar.

Steun voor afvalvrije concepten en herbruikbare verpakkingen

Fotolia_104328882_M_bewerkt.jpg

Bedrijven met ideeën over afvalvrije concepten en herbruikbare verpakkingen kunnen 30.000 euro krijgen van Rijkswaterstaat voor het uitvoeren van een haalbaarheidsstudie en het opstellen van een business case bij het idee.

Nieuwe aanpak voedselverspilling getest

Fotolia_96317725_S.jpg

Nederland is naast Duitsland, Spanje en Hongarije één van de pilot-landen waar een brede, ketenoverschrijdende aanpak voor halvering van voedselverspilling en optimale verwaarding van onvermijdbare reststromen wordt ontwikkeld en getest.

Europese week van afvalvermindering gaat Nederland voorbij

EWWR NL.png

In Europa is de week van de afvalvermindering van start gegaan. In heel Europa? Nee. Nederland doet niet mee.

Eerste NS-watertappunt op treinstation Alkmaar

fvbf311018-0002-936783.jpg

Het eerste NS-watertappunt is op het treinstation van Alkmaar geopend. In totaal komen er 200 watertappunten in Nederland, die het afval van plastic flessen moeten verminderen.

Catering-app als antwoord op vele 'no shows'

Fotolia_96317725_S.jpg

Bij cateringbedrijven belanden er elk jaar tonnen voedsel in de vuilnisbak, met name door 'no shows'. Catering Lokaal ontwikkelde daarom in samenwerking met ICT-bedrijf Axians de No Waste App.

Minister met supermarkten in gesprek over voedselverspilling

Fotolia_63844253_S.jpg

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit noemt het afkeuren van een oogst te kleine pruimen door supermarkten 'betreurenswaardig' en een vorm van 'laakbare voedselverspilling'.

Matig resultaat van Deense voedseltop

Fotolia_96317725_S.jpg

De 'World Food Summit' is afgelopen week in Kopenhagen afgesloten met ondertekening van een internationale overeenkomst over voedselveiligheid en voedselverspilling.

Wereldwijde voedselverspilling bedraagt 1,6 miljard ton

Een derde van de totale hoeveelheid voedsel die wereldwijd wordt geproduceerd, gaat ieder jaar verloren. Zonder ingrijpen zal het jaarlijkse voedselverlies in 2030 naar schatting zijn toegenomen tot 2,1 miljard ton.

Verspilling verse groente en fruit in EU naar 17 miljard kilo

13164943844_357f9058db_o.jpg

In Nederland ontstond onlangs ophef in de media over supermarkten die weigerden te kleine groente en fruit af te nemen van telers. Thuis wordt echter ook heel wat groente- en fruit verspild.

Britse supermarkt stopt met plastic om komkommers

Komkommer.jpg

De Britse supermarktketen Morrisons verkoopt enkel nog komkommers zonder plastic verpakking. Naar verwachting zorgt dit jaarlijks voor 16 miljoen minder plastic verpakkingen.

Earth Overshoot Day weer een dag eerder

dreamstime_2186080.jpg

Earth Overshoot Day, de dag dat de mensheid alle grondstoffen heeft verbruikt die de aarde in een jaar kan produceren, valt ook dit jaar weer eerder.

Scala aan onderzoeken tegen microplastics

Fotolia_90379285_S.jpg

Het lijkt erop dat het nog even duurt voor er concrete maatregelen komen tegen microplastics. Eerst moet nog een scala aan onderzoeken afgerond worden.