Archief van artikelen en berichten


Zoek in

Er zijn 220 items gevonden.

Sorteren op  

'Alleen preventie echte oplossing voor microplastics'

Washer.600pix.jpg

Plasticrecycling is belangrijk, maar alleen preventie is effectief om microplastics uit het milieu te houden.

Vers ingevroren brood in strijd tegen voedselverspilling

breads-387544_1280.jpg

MVO Nederland start samen met supermarktondernemer George Verberne en ondernemer-bakker Johan Pater van Bake Five met de verkoop van vers ingevroren brood vanuit de supermarkt.

Drukwerkbranche blijft tegen Ja-Ja sticker strijden

ja-ja-sticker.jpg

Het KVGO en MailDB gaan in cassatie tegen een uitspraak van het gerechtshof dat de Ja-Ja sticker in Amsterdam geoorloofd is.

Afvalpreventie vooral op papier een topprioriteit

20171012 Foto 2 boekpresentatie Ad Lansink Brussel door Sophie van Kempen.jpg

Op de 40e verjaardag van de Ladder van Lansink moest de naamgever van de ladder constateren dat er in Nederland veel te weinig terecht is gekomen van preventief afvalbeleid. Recycling Netwerk wil daar verandering in brengen.

Per 2020 ja-ja sticker in Haarlem en Rotterdam

ja-ja-sticker.jpg

De gemeenten Rotterdam en Haarlem maken voorbereidingen om per 1 januari 2020 de ja-ja sticker in te kunnen voeren.

'Communiceer met positieve boodschap het gewenste gedrag'

Ondergrondse containers in Tarwewijk Rotterdam.png

Sinds hun overstap op omgekeerd inzamelen kampen veel gemeenten met extra bijplaatsingen. Gedragsinterventies met positieve communicatie kunnen hierbij voor een oplossing zorgen. “Onderzoek het achterliggende probleem en kom met een maatwerkoplossing. Het belangrijkste is dat de basis op orde is.”

Weg vrij voor gemeenten om Ja-Ja sticker in te voeren

ja-ja-sticker.jpg

Nu het Gerechtshof Amsterdam heeft geoordeeld dat Amsterdam de Ja-Ja sticker mocht invoeren, is de weg vrij voor andere gemeenten om de sticker ook in te gaan voeren.

Folderbranche beraadt zich na uitspraak Ja-Ja sticker

ja-ja-sticker.jpg

MailDB, Spotta en KVGO gaan zich de komende tijd beraden op eventuele vervolgstappen, nadat het gerechtshof Amsterdam heeft besloten dat de invoering van de Ja-Ja sticker niet onrechtmatig is.

Rabobank organiseert Food Waste Challenge voor ondernemers

dreamstime_l_15592017.jpg

Om voedselverspilling in de horeca tegen te gaan, organiseert Rabobank een Food Waste Challenge.

Actieagenda om voedselverspilling te halveren in 2030

65098561_s.jpg

Hoewel er al wel actie wordt ondernomen om voedselverspilling tegen te gaan, gaat het allemaal niet snel genoeg om het duurzame ontwikkelingsdoel voor 2030 te halen: halvering van het voedselverlies.

Conventie van Bazel zoekt partners tegen plasticafval

Fotolia_199834787_S.jpg

De Conventies van Bazel, Rotterdam en Stockholm roepen bedrijven, overheden en universiteiten en maatschappelijke organisaties op om samen te werken bij de minimalisatie en preventie van plasticafval.

Patiënten aangemoedigd overtollige medicijnen in te leveren

Fotolia_62374329_S.jpg

Met de papieren zakken waarin patiënten hun medicijnen krijgen, moedigt de Service Apotheek ze aan overtollige pillen weer terug te brengen. Minister Bruins van VWS hoopt dat andere apothekers dit voorbeeld volgen.

Vroegste Earth Overshoot Day ooit

Fotolia_143580038_S.jpg

De wereldbevolking heeft het grondstoffenbudget voor heel 2019 vandaag (29 juli 2019) verbruikt. Het is voor het eerst dat Earth Overshoot Day al in juli valt.

Ook Utrechtse raad achter invoering Ja-Ja sticker

ja-ja-sticker.jpg

De gemeenteraad van Utrecht heeft een voorstel aangenomen voor de invoering van een zogenoemd opt-in systeem voor ongeadresseerd drukwerk.

Haarlem stelt invoering Ja-Ja sticker uit

brievenbusstickers.jpg

De invoeringsdatum van de Ja-Ja brievenbussticker in de gemeente Haarlem is verplaatst naar 1 januari 2020. Reden hiervoor is het uitstel van de gerechtelijke uitspraak over de invoering van de Ja-Ja sticker in Amsterdam.

'Ja-Ja sticker voor huis-aan-huisbladen leidt tot kaalslag'

brievenbusstickers.jpg

Het invoeren van een Ja-Ja sticker voor niet alleen reclamefolders maar ook huis-aan-huisbladen is funest voor drukkerijen én de informatievoorziening aan de burger.

Europese 'Overshoot Day' valt vroeg

dreamstime_s_537841.jpg

Als de hele wereld hetzelfde consumptiepatroon aanhield als de EU, waren de grondstoffen die de aarde in een jaar kan produceren, op 10 mei al op. Het WNF wil daarom een Europees Duurzaamheidspact zien.

Van afvalvrij naar plasticvrij

Fotolia_81945606_S.jpg

Bewustwording is de eerste stap van gedragsverandering. Na de campagnes van 100-100-100 afvalvrij ligt in België deze maand de focus op plastic met een vergelijkbare actie.

Twintig NS-watertappunten in Noord-Holland

800_openingwatertappunthoofddorp5-295063.jpg

In Noord-Holland hebben de Nederlandse Spoorwegen (NS) gezorgd voor twintig watertappunten op even zo veel stations. Deze punten moeten het plasticafval verminderen.

17 procent gemeenten verbiedt ballon-oplating

ballonnen.jpg

Steeds meer gemeenten verbieden uit milieu-oogpunt het oplaten van ballonnen. In een jaar tijd is het aantal verboden ruim verdriedubbeld.