Categorie: Advertorial | Gepubliceerd: 16 mei 2022

Brandschade door broei voorkomen met AI

Een straatbeeld vol zelfrijdende auto's mag dan nog toekomstmuziek zijn, artificial intelligence (AI) is allang overal te vinden. Ook de Rising Early Detection (RED) van Kooi heeft AI en die technologie ontwikkelt het bedrijf steeds verder door.

Met een draaibare thermometrische camera houdt de RED de temperatuur in de gaten.

In de afval- en recyclingsector is het een bekend verschijnsel: brand die ontstaat door broei in  afvalhopen. “Gelukkig hebben wij hier een oplossing voor: de RED”, zegt Richard Venema, productmanager RED bij Kooi. “Het systeem houdt continu de temperatuur in een opslagruimte in de gaten. Is er een verdachte stijging, dan krijgt onze alarmcentrale daarvan een melding. Als na analyse blijkt dat er inderdaad brandgevaar is, treedt het alarmprotocol in werking.”

Nauwkeurigheid

Bijzonder aan de RED is de AI die het bevat. “Dankzij AI kan de RED onderscheid maken tussen incidenten die we nader moeten onderzoeken en gevallen waarbij dat niet nodig is”, vertelt Dirk de Jong, manager product development. De algoritmes op basis waarvan het systeem een aannemelijke reden voor warmtestijging bepaalt, zijn gebaseerd op grote hoeveelheden verzamelde data. Hoe meer data aan het AI-model worden toegevoegd, des te groter de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid.

Dat het AI-model van de RED goed werkt, laten de resultaten zien. Van alle incidenten bij klanten filterde het systeem er vorig jaar zo’n negentig procent uit – incidenten die anders een vals alarm zouden geven. Ondertussen staat de technologie van de RED niet stil. De Jong: “We werken non-stop aan ons doel om in deze markt qua technologie voorop te lopen. Met AI zijn de mogelijkheden eindeloos.”


Vakblad Afval! maart 2022 (nummer 2)