Categorie: Advertorial | Gepubliceerd: 21 november 2022

“Nederland is een bakermat van innovatie”

De AMCS Group is actief in 22 landen, van Australië tot Denemarken, maar Nederland blijft een zeer belangrijke markt voor het softwarebedrijf. En niet alleen omdat AMCS er veel klanten heeft.

De Nederlandse markt is ten opzichte van veel andere landen waar we actief zijn, behoorlijk geavanceerd en daarmee een bron van innovaties”, zo vertelt Mark Abbas, directeur van AMCS Nederland. “Er is een flink pakket aan wet- en regelgeving, die bovendien nogal eens verandert. Door de hoge bevolkingsdichtheid is recycling ook veel meer gemeengoed dan in landen als het Verenigd Koningrijk of de Verenigde staten. We zien dat andere landen met een inhaalslag bezig zijn waarbij oplossingen die wij voor de Nederlandse markt hebben ontwikkeld, steeds vaker gevraagd worden in andere continenten.” Het is dan ook niet gek dat AMCS ervoor heeft gekozen het Centraal-Europese hoofdkantoor in Nederland te openen; voor de zomervakantie opende AMCS een modern kantoor in Hoofddorp, van waaruit het bedrijf met ruim 55 Nederlandse medewerkers werkt aan ICT-oplossingen voor de afvalsector.  

Totaalpakket 

Om aan te sluiten bij de behoeften van de Nederlandse markt, lanceerde AMCS vorig jaar het AMCS Platform: een volledig geïntegreerde cloud oplossing van een back office systeem met onder meer een grafische planningstool, optimalisatiemogelijkheden, een klantportaal en integratie met boordcomputers en betaalsystemen. Wat wij veel zien in de Nederlandse markt is dat er in de loop der jaren veel deeloplossingen in gebruik zijn genomen, die via interfaces aan elkaar gekoppeld werden. Maar dat is niet altijd stabiel: na een update van één applicatie, werkt de koppeling met een andere bijvoorbeeld niet meer”, legt Abbas uit. “AMCS Platform is een volledige cloud based applicatie die het beste van de traditionele marktleiders als Clear, PB4ALL en Afvalris combineert. Het systeem kent verder standaard integraties met het Landelijk Meldpunt Afvalstoffen (LMA) en de Elektronische Begeleidingsbrief Afval (EBA). En als enige in Nederland hebben we ook een gecertificeerde integratie met het financiële systeem Afas. De functionaliteit is daarmee ontzettend rijk geworden.” Het AMCS Platform is geschikt voor zowel grote als kleine bedrijven: een one size fits all oplossing waarbinnen ook klant-specifieke configuratie mogelijk is. “De rode draad is dat we alle diensten geïntegreerd aanbieden.“  

Vision AI neemt een video-opname terwijl de container geleegd wordt en analyseert die meteen.

Naast die integratie, noemt Abbas nog een reden dat een totaalpakket belangrijker wordt. “De economie wordt circulairder en de impact daarvan is enorm. De keten wordt groter en het zicht op de keten wordt daarmee belangrijker. Ik denk dat wij met het AMCS Platform dat zicht bieden, voor ontdoener tot koper van grondstoffen, door de hele keten heen. Waar de fractie zich bevindt, wat de samenstelling is, de prijs en kwaliteit, alles is door het hele proces heen zichtbaar.” 

Verder kent het portaal nog de mogelijkheid dat klanten zelf kleine applicaties en integraties daartussen kunnen maken, zonder te coderen. “Bijvoorbeeld een simpel urenregistratie-appje voor het rijdend personeel. Zonder dat men naar ons hoeft te bellen of dat het extra geld kost, hebben klanten zo nog meer maatwerk”, aldus Abbas. 

Vision AI 

Een andere innovatie die Abbas wil uitlichten, is Vision AI. Dit is een compleet nieuw, high-tech systeem dat machine learning, video-analyse en kunstmatige intelligentie combineert om vervuiling bij de bron automatisch te detecteren. “Wanneer aan het einde van een inzamelronde vervuiling in de fractie blijkt te zitten, is niet meer te achterhalen waar die vandaan komt”, legt Abbas uit. “Vision AI neemt een video-opname terwijl de container geleegd wordt, en kan dus meteen analyseren welke afvalsoorten er langs komen. Eén stukje plastic in het oud papier vindt niemand erg, maar als de vervuiling boven een bepaalde graad komt, signaleert het systeem dat. De gebruiker kan daar actie op ondernemen: bijvoorbeeld door de klant een beter passend contract aan te bieden, of door in een wijk met meer vervuiling de communicatie aan te passen.”  

In de toekomst kan Vision AI ook overvolle containers herkennen.

In de toekomst wordt het systeem bovendien uitgebreid met een functionaliteit om overvolle containers en/of zwerfvuil automatisch te herkennen. Dat gebeurt met een camera aan de buitenkant van het inzamelvoertuig. Ook daarbij is maatwerk mogelijk. “Klanten kunnen er ook voor kiezen bijvoorbeeld alleen het zwerfafval te monitoren, het hoeft niet en-en”, zegt Abbas.  

Verdere innovaties 

Andere recente vernieuwingen van AMCS draaien om het voorraadbeheer in het AMCS Platform en een klantenportaal. “In de laatste release van het platform is de functionaliteit van voorraadbeheer enorm uitgebreid”, vertelt Abbas. “Voorraadposities en -waardering en het matchen van vraag en aanbod van grondstoffen zijn geïntegreerd met de weegbrug en een mobiele “grading” app.”  

Een laatste innovatie die Abbas wil noemen in dit kader is het klantenportaal dat AMCS biedt. Daarmee kunnen bedrijven eenvoudig een online portaal opzetten en uitbreiden voor bijvoorbeeld de verhuur van containers. “Het systeem is geschikt voor zowel voor B2B self-service diensten als de meer op particulieren gerichte webshops. Maar ook gemeenten kunnen het gebruiken om bijvoorbeeld een afspraak te maken voor het ophalen van grof vuil.” Het uiterlijk van het portaal kan makkelijk worden aangepast aan de identiteit van de klant.  

Meer weten over AMCS Rotterdam?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website


Vakblad Afval! oktober 2022 (nummer 6)