Categorie: Advertorial | Gepubliceerd: 14 februari 2019

Paraffine en gas uit plasticafval

Kaarsen, cosmetica en verf produceren uit plasticafval. Dat lukt MeWa Paraffine en Van Maris Projects via een nieuwe technologie. Niet alleen kunnen zij uit plastic paraffine produceren, ook het gas dat vrijkomt is een alternatief voor aardgas.

69899521_m.jpgMeWa Paraffine zet plasticafval om in energie en producten voor bijvoorbeeld
kaarsvet.

Jan Wagenaars van MeWa Groep in Schijndel hield zich jaren bezig met het produceren van cupjes voor waxinelichtjes, waarvoor polycarbonaat uit oude cd’s werd gebruikt. Twee jaar geleden verkocht hij het bedrijf en om een nieuwe stap te zetten. Hij benaderde Ruben van Maris met de vraag of zij samen de plastic afvalberg konden aanpakken door plastic te verwerken tot paraffine. Wagenaars wilde de expertise inzetten die hij had opgedaan met MeWa groep, terwijl Van Maris Projects specialist is in procestechnologie.

"Geen gemakkelijke klus", vertelt Van Maris. "Energie maken van plastic is een bekend proces, maar helder kaarsvet produceren, is een ander verhaal. Dat moet veilig zijn en niet-toxisch. En dat is plastic niet." Ze bekeken verschillende initiatieven in het buitenland, maar geen enkele technologie bleek echt geschikt. "Er gaat nog vaak iets fout. Het loopt bijvoorbeeld vast door vuil in het materiaal, en dan stort de productie in."

Zuurstofloos

Uiteindelijk lukte het met een methode waarbij zonder zuurstof, middels een drukloos proces en verwarming via elektriciteit, het plastic voor 50 procent wordt omgezet in kaarsvet. De andere helft bestaat uit diesel en gas. "Een volledige nuttige toepassing", legt Van Maris uit. "De paraffine kan worden verwerkt tot kaarsen, cosmetica, smeermiddelen voor de agrarische sector of coatings. Het gas is hoogcalorisch en een goed alternatief voor aardgas."

De methode kan verschillende mengsels plasticafval verwerken, onder andere plastics uit de levensmiddelenindustrie, maar ook plastic uit consumentenafval. In tegenstelling tot andere technologieën is er geen hoog energieverbruik, maar 5 procent van de energie uit plastic wordt gebruikt voor de omzetting.

Energie voor een dorp

Het bedrijf wil miljoenen kilo's gaan verwerken. Nu verwerken ze 30 tot 60 kilo plastic per uur en dat willen ze uitbreiden naar een ton per uur. Op jaarbasis levert dat 8 miljoen kubieke meter gas op, goed voor de energievoorziening van een dorp.

Vooralsnog richten ze zich met hun energieleverantie op de industrie. In het bijzonder op de grote bedrijven die door minister Wiebes van Economische Zaken begin dit jaar zijn aangeschreven met de opdracht om binnen enkele jaren met aardgas te stoppen. Voor die bedrijven is hoogcalorisch gas uit plasticafval een prima alternatief, aldus Van Maris. Hiervoor hebben ze inmiddels verschillende gasketels bekeken bij bedrijven, onder meer in de papierindustrie.

De ondernemers willen ook graag het woord "groene" voor hun energielevering zetten. Dat blijkt echter een obstakel. "Wij verwerken plastic tot nieuwe toepassing en leveren daarbij stroom door die we te veel produceren. We mogen dat niet groen noemen, terwijl het wel groen is wanneer je bomen in Canada kapt om hier te verwerken als biomassa", zegt Van Maris. Hier ligt voor het ministerie een opgave om helder vast te stellen wat groene productie is, menen de initiatiefnemers. Want ze lossen twee overheidsproblemen op: de grote hoeveelheid plasticafval reduceren én een alternatief voor aardgas.

Positieve waarde

Intussen willen ze het productieproces van paraffine nog verbeteren: de kaarsen moeten helderder wit worden met een mooie vlam. Het product gaat naar kaarsenverkopers zoals Bolsius. Zij kunnen zo inspelen op de vraag naar duurzame producten, zegt Van Maris. "De verkopers kunnen kaarsen aanbieden met een goed verhaal: plastic kun je na gebruik snel en duurzaam verwerken tot een goed product." Plasticafval krijgt zo ook een positieve waarde, voegt hij daaraan toe. "Stel dat het een dubbeltje per kilo gaat opleveren, dan wordt het interessant om plastic te gaan verzamelen. Dat biedt op veel plaatsen in de wereld perspectieven om de plastic afvalberg tegen te gaan."