Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 15 juni 2022

Plasticrecyclers worstelen met lage beschikbaarheid plasticafval

Als er iets is waar we meer dan genoeg van hebben in de wereld, dan is het plasticafval. Toch hebben Europese recyclers moeite voldoende van dit afval aan te trekken voor hun installaties.

Ton Emans, voorzitter van Plastic Recyclers Europe, maakt zich zorgen over de beschikbaar van plasticafval.

Plastic Recyclers Europe (PRE) waarschuwt dat lage beschikbare volumes gesorteerd plastic op dit moment een negatieve invloed hebben op de activiteiten van recyclers in heel Europa. De lage beschikbaarheid vormt zelfs een obstakel voor het behalen van EU-doelstelling voor plastic.

“Deze situatie kan de overgang naar een volledig circulaire economie voor plastic vertragen”, waarschuwt Ton Emans, voorzitter van de belangenvereniging voor plasticrecyclers. “Recent EU-beleid en mondiale ontwikkelingen hebben massale investeringen in plasticrecyclingcapaciteit op het continent gestimuleerd, aangezien de plastic recyclingindustrie in 2020 1,5 miljard euro heeft geïnvesteerd. Dit vertaalt zich in 1,1 Mton extra geïnstalleerde capaciteit in vergelijk met het voorgaande jaar. Zonder stabiele, hoogwaardige inputmaterialen kunnen de inspanningen van de industrie om de nieuwe recyclingdoelstellingen te halen, echter worden belemmerd. Een robuuste sorteer- en inzamelinfrastructuur is een must om stabiele grondstoffen voor Europese recyclers te vergroten.”

Overvallen

De EU registreert al een paar jaar een daling van de uitvoer van plasticafval. Een Chinees importverbod op afval en aangescherpte Oeso-regels voor de uitvoer van plasticafval droegen hier aan bij. Verder neemt de prijs voor gesorteerd plastic toe als gevolg van de toenemende vraag naar en stijgende prijzen voor gerecycled materiaal. De huidige lage beschikbaarheid van plasticafval overvalt de recyclers dan ook, laat PRE weten.

Potentieel

Positief is dat er nog een flink potentieel in Europa is om meer kunststof in te zamelen voor recycling. Op een totaal 30 Mton plastic wordt nog maar 9 Mton ingezameld en gesorteerd voor recycling. Met andere woorden: 21 Mton plastic wordt nog verbrand of gestort. Ook blijkt uit statistieken dat er nog een verschil van 20 Mton is tussen de hoeveelheid afval die wordt geproduceerd en de hoeveelheid afval die op de markt wordt gebracht.

Volgens PRE is het van cruciaal belang om deze cijfers ter discussie te stellen om recyclebaar plastic weg te houden van stortplaatsen en afvalenergiecentrales, en zo schaalvoordelen te creëren voor gerecyclede polymeren. De vereniging roept op tot transparante rapportage over afvalproductie, inzameling en sortering, zodat gemiste volumes alsnog kunnen worden geïdentificeerd en gerecycled.