Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 16 juni 2022

Nieuwe installatie voor Renewi Organics

Renewi Organics heeft een nieuwe installatie in gebruik genomen die etensresten verwerkt tot nieuwe grondstoffen en energie.

Renewi verwerkt in een nieuwe installatie over-de-datum-producten.

De installatie is specifiek bedoeld voor 'over-de-datum-producten' (ODP), zoals producten die niet verkocht zijn voor de uiterste verkoopdatum en swill (etensresten uit restaurants en sipermarkten). De nieuwe ODP-installatie staat in een nieuwe hal op de locatie van Renewi Organics in Amsterdam en heeft een verwerkingscapaciteit van 60 ton voedselafval per uur. Op jaarbasis komt dat neer op 65 kton organische grondstoffen die worden verwerkt tot nieuwe grondstoffen. 

De verwerkte ODP-stroom wordt in een eigen vergistingsinstallatie op dezelfde locatie verder vergist. Tijdens dit vergistingsproces ontstaat er biogas, waarvan een deel wordt terug geleverd aan het Amsterdamse elektriciteitsnetwerk. Dit voorziet ruim 12.000 huishoudens van elektriciteit en warmte. Een ander product dat hieruit wordt gemaakt is bio-LNG, een duurzame transitie brandstof die gewonnen wordt uit het biogas van de organische reststromen. Bio-LNG zorgt voor een flinke reductie van de CO2-uitstoot ten opzichte van reguliere brandstoffen en wordt ingezet ter verduurzaming van onder andere het zware wegtransport.

Uitbreiding

De hal is gebouwd met ruimte voor een eventuele uitbreiding van de capaciteit in de toekomst. "Voor deze nieuwe lijn is een systeem ontwikkeld dat voldoende capaciteit heeft zodat het continu draaien kan", zegt Erik Goldberg, Manager Organics van Renewi. "Continuïteit in productie is erg belangrijk om zo de aanvoer voor het vergistingsproces te waarborgen. De investering in de ODP-lijn past in ons eigen ambitieuze plan om het Renewi’s recyclingpercentage tegen 2025 te verhogen van 65 procent naar 75 procent."

Om in de omgeving mogelijke geuremissie zo veel mogelijk te beperken is ODP-hal uitgerust met speciale geurfilters. Dit zijn actieve koolfilters die de lucht uit de hal afzuigen en filteren voordat het terug de buitenlucht in gaat.