Categorie: europa | Gepubliceerd: 23 juni 2022

EP: Afvalverbranding vanaf 2026 onder ETS

Als het aan het Europees Parlement ligt, moeten afvalverbranders vanaf 2026 voor hun emissierechten betalen.

Het Europees Parlement (EP) stemde gisteren (22 juni) over een hervorming van het Europese emissiehandelsysteem (ETS). De voor de afvalsector belangrijkste wijziging is dat er meer activiteiten onder het ETS worden gebracht, waaronder de verbranding van huishoudelijk afval. Ook transport over zee komt onder het systeem te vallen. Daarnaast moet er ook betaald worden voor andere broeikasgas-emissies, naast CO2, zoals distikstofoxiden, en wordt minder uitstoot toegestaan. De gratis uitstootrechten die het systeem nu nog kent worden vanaf 2027 uitgefaseerd en moeten vanaf 2032 volledig verleden tijd zijn. Dat is drie jaar eerder dan de Europese Commissie plant. 

"Vandaag is een grote dag voor het klimaat", zei rapporteur Peter Liese na de stemming. "We zullen jaarlijks vier keer zo veel broeikasgasuitstoot verminderen als we deden tussen 1990 en vandaag. Iedereen die in klimaatmitigatie investeert zullen we ondersteunt, maar wie gewoon door wil gaan met vervuilen zal het zwaar krijgen."

Andere stemmingen

Het EP stemde gisteren ook over twee andere klimaatwetten uit het 'Fit for 55'-pakket. Het gaat om een ambitieuzere CO2-grensbelasting, om het lekken van CO2-uitstoot buiten de EU te voorkomen, en een sociaal klimaatfonds om energie- en vervoersarmoede tegen te gaan.

De aangenomen maatregelen zijn nog niet definitief - het Europees Parlement heeft met de stemming haar standpunten vastgesteld, en zal nu met de lidstaten moeten gaan onderhandelen over de uiteindelijke maatregelen.

Reacties

De reacties op het resultaat van de stemming zijn wisselend. Zowel Fead als Eswet hadden in de aanloop naar de stemming gepleit voor het buiten het ETS houden van afvalverbranders - zij zullen dus teleurgesteld zijn, hoewel ze nog niet officieel gereageerd hebben. 

Duitse brancheorganisatie BDE is juist overwegend positief, voornamelijk omdat Duitsland op eigen houtje ook al afvalverbranders emissierechten wilde laten betalen. Nu staan de Duitse AEC's daarin tenminste niet alleen. "BDE heeft altijd gepleit voor een Europese oplossing", zegt voorzitter Peter Kurth in een reactie. Hij is kritisch op de nationale wetgeving en benadrukt dat er een gelijk speelveld in de EU moet zijn. Tegelijkertijd maakte de BDE-voorzitter bezwaar tegen het fundamenteel ter discussie stellen van thermische afvalverwerkingsinstallaties. "AEC's maken integraal deel uit van een functionerende circulaire economie. Zij zijn noodzakelijk om de niet-recyclebare materialen uit materiaalkringlopen te verwijderen."

Ook Zero Waste Europe ziet de stemming als een goede stap vooruit, hoewel de milieuorganisatie vindt dat er te veel tijd verspild wordt. Afvalverbranding zou al eerder dan 2026 onder het ETS moeten vallen, met name omdat verbrandingsinstallaties veel plastic verbranden. "De inclusie van afvalverbranders zou verzekeren dat recyclebare stromen uit de afvalstroom bestemd voor verbranding worden gehaald, en gerecycled in lijn met de Europese afvalhiërarchie", zegt programmacoördinator Janek Vähk.