Categorie: buitenland | Gepubliceerd: 11 augustus 2022

Suez overweegt verkoop Britse afvalactiviteiten te kapen

Het 'nieuwe Suez' overweegt de Britse afvalactiviteiten van het 'oude Suez' over te nemen van Veolia. Het Australische Macquarie Asset Management heeft dan het nakijken.

Gaat het 'nieuwe Suez' weer een stukje van het 'oude Suez' in handen krijgen? Het zou het consortium achter het bedrijf zo'n 2,5 miljard euro kosten.
Foto: Intst | Dreamstime.com

Veolia liet afgelopen maandag (8 augustus) weten de Britse afvalactiviteiten van Suez voor 2,4 miljard euro te willen verkopen aan Macquarie. Met de verkoop komt het bedrijf de Britse mededingingsautoriteit CMA tegemoet. Die oordeelde zowel afgelopen mei als eind vorig jaar dat Veolia’s overname van Suez zou leiden tot een verlies van concurrentie bij de levering van diverse afval- en waterbeheerdiensten in het VK. De autoriteit beval aan om alle Britse afvalactiviteiten van Suez of Veolia te verkopen. 

De deal met Macquarie is echter nog niet in kannen en kruiken. Het nieuwe Suez, het deel van Suez dat Veolia om mededingingstechnische redenen terugverkocht aan een Frans consortium (onder andere de Franse afval- en waterbeheerdiensten), heeft namelijk het recht de deal binnen een termijn van dertig werkdagen te kapen. Tegen voorwaarden gelijk aan die voorgesteld door Macquarie kan Suez de Britse afvalactiviteiten overnemen van Veolia. Een optie die Suez nu onderzoekt, zo laat het bedrijf weten.

Gevaarlijk afval

Afgelopen mei verkocht Veolia ook al alle activiteiten rond gevaarlijk afval in Frankrijk aan Suez. Hiertoe had het bedrijf eind vorig jaar toezeggingen gedaan aan de Europese Commissie, zodat de overname van Suez groen licht kon krijgen.