Categorie: verwijdering | Gepubliceerd: 11 augustus 2022

Satelliet bevestigt methaanprobleem stortplaatsen

Een afvalstortplaats in Buenos Aires blijkt tientallen tonnen methaan per uur uit te stoten, vergelijkbaar met de klimaatimpact van anderhalf miljoen auto's. Ook stortplaatsen in India en Pakistan blijken grote uitstoters.

Onderzoekers van SRON Netherlands Institute for Space Research, die de wereld afspeuren naar grote methaanlekken, vonden de stortplaatsen met hun satellieten. De methaanuitstoot van de stortplaatsen blijkt gemiddeld dubbel zo hoog te liggen als eerdere schattingen. De bevindingen van de onderzoekers zijn gisteren (10 augustus) gepubliceerd in Science Advances.

Methaan levert na CO2 het grootste aandeel in het door de mens versterkte broeikaseffect. Wereldwijd wordt er veel minder methaan uitgestoten, maar het gas is een bijna dertigmaal krachtiger broeikasgas dan CO2. Vrijkomend methaan is minder schadelijk te maken door het af te fakkelen en het zo om te zetten naar CO2. Wie het opvangt kan het gas zelfs nuttig gebruiken, bijvoorbeeld voor het stoken van een CV-ketel of gasfornuis.

Beter afvalbeheer

De SRON-onderzoekers zien de gevonden vuilnisbelten als laaghangend fruit in de strijd tegen klimaatverandering. Door te investeren in beter afvalbeheer kan de uitstoot snel worden teruggebracht. Gft gescheiden inzamelen en composteren kan al voor een flinke reductie zorgen. Hoopgevend is dat methaan een levensduur in de atmosfeer heeft van ‘slechts’ tien jaar. Als er dus nu iets aan de uitstoot wordt gedaan, ziet de wereld al snel resultaat in de vorm van minder opwarming van de aarde.

In het kader van de Global Methane Pledge van de VN beloofden eind 2021 meer dan honderd landen, waaronder Argentinië en Pakistan, zich in te zetten voor een mondiale afname van methaanemissies met 30 procent in 2030 ten opzichte van 2020. De landen kunnen dus met een aanpak van hun stortplaatsen beginnen.