Categorie: Diversen | Gepubliceerd: 12 augustus 2022

'Recycling draagt bij aan nationale veiligheid'

De gevolgen van klimaatverandering vormen een potentiële bedreiging voor de nationale veiligheid. De recycling van afvalstoffen is een onderdeel van het verhaal om deze bedreiging tegen te gaan.

“Klimaatverandering is veel meer dan alleen een milieukwestie, het is ook een kwestie van nationale veiligheid. En die verandering is waarschijnlijk de grootste gamechanger van deze eeuw.” Dit liet voormalig generaal Tom Middendorp van de Nederlandse Koninklijke Landmacht weten tijdens een podcast van de Global Recycling Foundation ‘Climate change and resource scarcity – A threat to national security’. “De klimaatverandering beïnvloedt onze geopolitieke omgeving en het brengt allerlei soorten humanitaire natuurrampen met zich mee. Daarnaast heeft het een ontwrichtend effect op samenlevingen, omdat voedsel- en waterzekerheid leidt tot migratiestromen, tot interne conflicten en vormt een voedingsbodem voor extremisme en georganiseerde misdaad.”

In zijn ogen moeten we klimaatverandering zien in de context van een groeiende kloof tussen vraag en aanbod van water, voedsel en allerlei zeldzame mineralen. “Klimaatverandering vergroot deze kloof, omdat het de beschikbaarheid van water verder vermindert en vruchtbare delen van onze planeet aantast. Om de kloof te overwinnen, moeten we nieuwe concepten ontwikkelen voor de productie van ons voedsel en onze goederen.”

Volgens voormalig bevelhebber van de Indiase marine Sujeet Samadaar kunnen we niet doorgaan met het misbruiken van onze planeet en het verspillen van kostbare hulpbronnen. “We negeren de kostbare ecosystemen van oceanen en zeeën op eigen risico. We hebben de plicht om onze bossen en oceanen te beschermen, niet om ze te vernietigen door zinloze kap of vervuiling. De oceanen leveren 50 procent van de zuurstof die we inademen, maar we vervuilen de zeeën en varen weg zonder erbij na te denken.”

Groeiende behoefte aan recycling

Beleidsmedewerker Europese Zaken Unico van Kooten van de Vereniging Afvalbedrijven ziet een groeiende behoefte om afval niet te storten maar te recyclen. “Met recycling kunnen we ervoor zorgen dat we de meest waardevolle grondstoffen – gerecycled materiaal – blijven produceren, om hiermee te helpen het risico van schaarste aan ruwe grondstoffen te verminderen.”

Kijk hieronder naar de volledige podcast: