Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 14 november 2022

Kras Recycling grotendeels in Thaise handen

Kras Recycling uit Volendam verkoopt 60 procent van de aandelen aan het Thaise bedrijf SCG Chemicals.

Ben Kras, CEO van Kras Recycling.
(Foto: Govert Buijze)

De samenwerking is een strategische keuze om de toekomst van het Volendamse familiebedrijf veilig te stellen. CEO Ben Kras is blij met de verkoop: “Europa staat voor enorme uitdagingen en beweegt zich snel in de richting van veranderingen in de overgang van een lineaire economie naar een veel meer circulaire economie. Dat vraagt veel van het bedrijfsleven, ook van bedrijven als Kras.” De officiële verkoop vindt plaats op 22 november.

Een geïntegreerde aanpak in de plastic keten is volgens de twee bedrijven nodig om de doelen voor gerecycled plastic de komende jaren te halen. Mechanische recycling alleen is niet voldoende. Er zijn innovaties nodig, zoals chemische recycling, om moeilijk te recyclen kunststoffen in de keten te houden en te hergebruiken als grondstof. Investeringen zijn noodzakelijk en het aangaan van dit soort partnerschappen is van vitaal belang voor de langetermijnvisie, aldus de onderneming uit Volendam.

Positie in Europa

SCG Chemicals (SCGC) is een geïntegreerd petrochemisch bedrijf dat onder meer olefinen, kunststofharsen, polyethyleen en polyvinylchloride produceert. Het bedrijf, dat onderdeel uitmaakt van de Siam Cement Public Company (SCG), ging in 1983 in Thailand van start met een fabriek voor de productie van PE en PP-producten. SCGC was voorheen vooral actief in Thailand, Vietnam en Indonesië, maar heeft de wens om zich een positie te verwerven in Europa. Een eerste stap richting de Europese kunststofrecyclingmarkt was dat SCGC een belang van 70 procent nam in het Portugese Sirplaste dat vooral PE-folies verwerkt. Omdat Kras Recycling zaken doet met Sirplaste, kwam het in contact met SCGC. “Een voordeel van SCGC is dat zij een groot netwerk hebben van eindgebruikers van de producten die wij maken. Dat zijn veelal wereldwijd opererende bedrijven, die dus ook in Europa actief zijn”, vertelt de CEO.

Uitbreiding

SCGC wil zich inzetten om in Europa te groeien en zal zijn expertise in polymeren, technologie en innovatie gebruiken, waardoor het mogelijk moet worden om de gewenste schaalvergroting met Kras te realiseren. De komende jaren verwachten de partijen meer te investeren in innovatie- en recyclingcapaciteit, te beginnen met de uitbreiding van Reks LLC, de recyclingfabriek in Kosovo van Kras en verpakkingsproducent Kivo. Daarnaast wordt er gekeken naar uitbreiding van de locaties van Kras in Volendam en Almere, en naar de realisatie van een derde locatie in de buurt van Purmerend. Verder wil Kras partnerschappen met toonaangevende Europese producenten verkennen en verder ontwikkelen via dochteronderneming Circular Plastics.

'Neef en nicht'

De focus van de overname ligt niet op de papier- en visafvalactiviteiten van Kras, hoewel het moederbedrijf SCG ook een verpakkingstak heeft die focust op papier. Het gaat dan om SCGP, het beursgenoteerde bedrijf dat in juli Peute overnam. “Peute en Kras zullen niet broer en zus worden, eerder een soort neef en nicht”, schetst Kras de onderlinge verhoudingen straks. Een beursgang van SCGC zit overigens ook nog in de pijplijn, na uitstel daarvan dit jaar.

Geïntegreerde recyclingketen

Tanawong Areeratchakul, CEO van SCG Chemicals over de koop van het aandeel in Kras: “SCGC streeft ernaar de verkoop van de 'Green Polymer' portfolio tegen 2030 te laten groeien tot een miljoen ton per jaar. Dit jaar hebben we onze investeringen in de upstream-activiteiten uitgebreid, wat de inzameling en sortering van plastic afval met zich meebrengt, een cruciaal aspect van de productie van gerecyclede polymeren dat direct verband houdt met de groei van de 'Green Polymer' producten. De investering in Kras zal resulteren in een volledig geïntegreerde recyclingketen die de inzameling, recycling, verwerking en het bereiken van Europese merkeigenaren en eindgebruikers omvat, in overeenstemming met de strategie van SCGC om verdere groei in Chemicals ‘Business for Sustainability’ aan te moedigen.”