Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 17 oktober 2017

GAD helpt lokale voedselbanken

Eigenlijk haalt de GAD alleen afval van huishoudens op, maar voor de Voedselbank Gooi en Vechtstreek maakt de inzamelaar een uitzondering.

plastic tas met boodschappen.jpgDe GAD werkt met lokale voedselbanken aan minder verspilling.
Foto: NatashaBo - Fotolia

De voedselbanken in de Gooi en Vechtstreek delen zoveel mogelijk voedsel uit aan cliënten en proberen zo min mogelijk afval te produceren. Toch is niet te voorkomen dat voedsel dat niet meer geschikt is voor consumptie moet worden weggegooid. Daar trekken de GAD en de voedselbanken nu samen in op: de GAD gaat dat voedsel bij de voedselbanken ophalen zodat het verwerkt kan worden tot biogas en compost.

Behalve het groene afval gaat de GAD ook het verpakkingsmateriaal en restafval apart bij de voedselbanken ophalen. Het papier en karton brengen de voedselbanken zelf naar de verwerker. Zo moeten zoveel mogelijk grondstoffen uit het voedsel, papier en verpakkingsmateriaal worden hergebruikt.

Uitzondering

De GAD haalt in principe alleen afval van huishoudens op, maar omdat de Voedselbank volledig op vrijwilligers draait, geen commerciële activiteiten uitoefent en afhankelijk is van giften en gratis diensten, biedt de GAD deze oplossing.

In de regio Gooi en Vechtstreek zijn twee voedselbanken, in Bussum en Huizen. Deze hebben uitgiftepunten in onder andere Weesp, Bussum en Hilversum en Huizen.