Categorie: Regels, toezicht en rechtspraak | Gepubliceerd: 23 februari 2018

Uniforme werkwijze verbetert aanpak drugsafvaldumpingen

De Provincie Limburg wil de kosten van het opruimen van drugsafval vaker op daders kunnen verhalen en komt daarom met een nieuw protocol voor de aanpak van drugsafvaldumpingen.

Het protocol bevat de belangrijkste regels die in acht moeten worden genomen bij het aantreffen van drugsafvaldumpingen en het ontmantelen van drugslabs. Met het protocol wil Limburg onder meer de veiligheid van burgers en professionals waarborgen, de negatieve gevolgen voor milieu en gezondheid verder verkleinen en de opruimkosten minimaliseren.

“Gelet op de gevaren voor milieu en volksgezondheid en de veelal hoge opruimkosten bestaat vanuit het werkveld behoefte om op een uniforme wijze de handelen”, zegt de Limburgse gedeputeerde Hans Theunissen. “In de praktijk blijken er veel verschillende documenten te bestaan voor de aanpak van drugsafvaldumpingen en –labs. Met het uniforme protocol willen we tegemoet komen aan de wens voor eenduidige instructies, ook voor burgers die te maken krijgen met deze vorm van milieucriminaliteit.”

Met het protocol worden mogelijke sporen veiliggesteld die kunnen bijdragen aan de strafrechtelijke opsporing, waardoor de kans groter wordt dat schade op daders van drugsafvaldumpingen en –productie kan worden verhaald.

De uniforme werkwijze kwam tot stand in samenwerking met onder meer gemeentes, natuurorganisaties, Waterschap Limburg, Brandweer, Politie, Openbaar Ministerie en Belastingdienst. De inzet is om het protocol, na een proefperiode van twee jaar en evaluatie, op te schalen naar landelijk niveau.