Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 16 juli 2018

'Tas(t)baar circulair product' tijdens Vierdaagse

Een samenwerking tussen textielbedrijf Wolkat, Dar en vier andere leden van de Midwaste heeft rond de Vierdaagsefeesten geleid tot een circulair project: van spijkerbroek tot spijkertas.

van spijkerbroek naar spijkertas.jpgVlnr: Philip Boumans (Wolkat), Teddy Vrijmoet (Vierdaagsefeesten) en Bart de Bruin (Dar)  (Foto: Geert Timmer)

Vorig jaar zamelde Dar tijdens de Vierdaagsefeesten spijkerbroeken in op het Duurzaamheidsplein, dat dit jaar Green Capital Plaza is. Deze spijkerbroeken en ander textiel sorteert en vervezelt Wolkat om er vervolgens nieuwe garens van te spinnen. In haar eigen weverij maakt het bedrijf er dan stof van voor nieuwe producten zoals een tas of kleding van denim. Teddy Vrijmoet, directeur Vierdaagsefeesten, ontving speciale Vierdaagse spijkertassen van Philip Boumans directeur van Wolkat en Bart de Bruin, directeur van Dar. Teddy Vrijmoet: “Mooi tas(t)baar circulair product. Gaaf dat het zo hoogwaardig is dat je er ook nog kleding van kunt maken.”

Dar-directeur Bart de Bruin: “Dit product toont aan hoe belangrijk scheiden aan de bron is. Door textiel apart in te leveren en niet bij het restafval te doen, kunnen we dit soort prachtige circulaire producten laten maken. Die zelf dan ook weer goed gesorteerd en gerecycled kunnen worden. Wellicht ook regionaal? Dat is de toekomst.”

Vanmiddag (16 juli) vertelt een medewerker van Wolkat op Green Capital Plaza aan bezoekers wat er van oud textiel als spijkerbroeken gemaakt kan worden en hoe dit proces verloopt.