Categorie: Producten | Gepubliceerd: 17 augustus 2018

Softwareproducent berekent milieu-impact World Cleanup Day

Op World Cleanup Day wordt er in de hele wereld zwerfafval opgeruimd, zo ook in Nederland. Maar wat levert dit nu concreet op voor het milieu? Ecochain gaat het in kaart brengen.

Fotolia_93353527_S.jpgOp World Cleanup Day wordt er wereldwijd zwerfafval opgeruimd.
Foto: ratmaner - Fotolia

Op 15 september 2018 is het World Cleanup Day. Op deze dag wordt er in de hele wereld, en dit jaar voor het eerst in Nederland, zwerfafval opgeruimd. Met miljoenen deelnemers is de globale impact enorm, stelt softwareproducent EcoChain. Naast dat de dag het bewustzijn vergroot over wat we allemaal weggooien, levert deze dag ook een enorme schat aan waardevolle data op. Met de World Cleanup Day app kunnen deelnemers precies registreren wat voor afval ze waar hebben gevonden. Deze data gaat EcoChain gebruiken om te berekenen wat de milieuwinst en waarde van al het verzamelde afval is.

Potentiële waarde van afval

Het merendeel van het afval dat nu wordt verzameld, is helaas vaak niet meer van voldoende kwaliteit om succesvol te kunnen worden gerecycled. Maar als wordt aangenomen dat dit afval allemaal netjes zou zijn weggegooid, zodat het gerecycled had kunnen worden? Hoeveel minder grondstoffen zouden er dan nodig zijn geweest om nieuwe verpakkingen te maken? Oftewel: wat is in potentie de waarde van het afval dat tijdens de World Cleanup Day wordt verzameld? Door deze vragen te beantwoorden wil EcoChain het waardeverlies van zwerfafval inzichtelijk maken en mensen een duidelijk beeld geven van wat zwerfafval de maatschappij, en de natuur, eigenlijk kost.

Waarde bij verbranden

Een andere aanname waarmee gerekend zal worden, is dat het verzamelde afval alsnog in het reguliere afvalverwerkingssysteem beland en wordt verbrand. Op basis van deze aanname kan EcoChain de hoeveelheid energie kwantificeren die wordt gegenereerd uit verbranding. Hierdoor ontstaat een goed beeld van wat normaal gesproken op straat blijft liggen.

Bijdrage aan boodschap

Met de berekeningen wil EcoChain een belangrijke bijdrage leveren aan de boodschap van de World Cleanup Day en mensen nog bewuster maken van de invloed die zij kunnen hebben op onze planeet, als groep en als individu. EcoChain is behalve partner ook sponsor van World Cleanup Day en zal haar eigen netwerk mobiliseren om ook een bijdrage te leveren aan de dag.