Categorie: bedrijfsnieuws | Gepubliceerd: 16 januari 2019

BinBang wil gemeenten helpen in strijd tegen restafval

Startup BinBang, die afvalscheiding makkelijk maakt met modulaire afvalbakken en een feedback- en beloningssysteem, biedt haar producten en diensten voortaan aan bij gemeenten.

geelroodgroenopen-1.jpg
Foto: BinBang

Gemeenten kunnen de complete startup in bruikleen nemen. Het BinBang-team, het ontwikkelde feedback- en beloningssysteem en het hele productieproces worden hiermee tijdelijk overgenomen.

Gemeenten kunnen zo van hun ‘eigen’ plastic verpakkingen customized design afvalbakken produceren. Bakken die de gemeente vervolgens aan kan bieden, leasen of verkopen aan bewoners om zo meer papier, glas, gft en pmd aan de bron te scheiden.

De Waste Challenge App, die gebruikers van de afvalbak feedback kan geven en een beloning voor goed gedrag, wordt per gemeente op maat gemaakt en beschikbaar gesteld. Via de app moeten inwoners door afval goed te scheiden onder andere kunnen sparen voor BinBang-afvalbakken.

Oprichter en eigenaar van BinBang Anja Cheriakova denkt dat gemeenten die het slim aanpakken 20 tot 40 procent meer afvalscheiding kunnen bereiken met het BinBang-concept. Daarmee zouden de kosten binnen twee jaar zijn terug te verdienen.

“BinBang is als avontuur gestart in 2015, vanuit het geloof dat afval scheiden tastbaar, makkelijk en leuk moet zijn”, zegt Cheriakova. “Met meer dan 20.000 klanten door heel het land is het nu tijd om ook bewoners te bereiken die niet zelf een afvalscheidingsbak kunnen of willen aanschaffen. Ik ben heel blij dat we met dit nieuwe concept in samenwerking met gemeenten echt impact kunnen bereiken, waarde aan plastics kunnen geven en dat we de partners [VDL, Coolrec en de Economic Board Utrecht, red.] hebben gevonden die dat mee vorm willen geven.”

BinBang verwacht begin 2019 de eerste bruikleenafspraak met een gemeente aan te kondigen. Geïnteresseerde gemeenten kunnen zich nog aanmelden.