Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 14 februari 2019

Hema gaat stoppen met plastic wegwerpproducten

Warenhuis Hema gaat dit jaar plastic roerstaafjes, rietjes, wattenstaafjes en confetti uit zijn assortiment halen. Het bedrijf wil alle plastic wegwerpproducten gaan vervangen, waarvoor duurzame alternatieven zijn.

Vanaf dit najaar begint Hema met papieren en metalen rietjes te verkopen in plaats van plastic rietjes. De kartonnen wattenstaafjes zijn nu al beschikbaar in bepaalde Hema-winkels en stromen verder in alle winkels. Ook stimuleert de warenhuisketen vanaf begin januari 2020 klanten om een eigen beker mee te nemen bij de aanschaf van warme dranken in de zogeheten take-aways: zij krijgen 25 cent korting.

Hema geeft aan de ambitie te hebben om duurzame materialen te gebruiken voor zijn producten om zo te voorkomen dat plastic als zwerfafval in het milieu terechtkomt. Hoewel het Europese verbod op wegwerpplastics pas in 2021 van kracht wordt, is dit geen publiciteitsstunt, zo meldt het bedrijf tegen Nu.nl. In een persbericht geeft het warenhuis aan hiermee haar verantwoordelijkheid te nemen om een positieve bijdrage te leveren aan een betere wereld, door steeds betere producten beschikbaar te maken voor iedereen.

Thema 'plastic'

Na het stoppen met de verkoop van plastic wegwerpproducten wil Hema in 2025 de verpakkingen met 25 procent verminderen. Daarnaast bestaat het doel dat alle plastic producten voor 100 procent bestaan uit gerecycled of bioplastic. “We pakken het thema plastic in zijn totaal op: in wegwerpproducten, verpakkingen en producten die we verkopen”, vertelt Eva Ronhaar van Hema. “Dat betekent dat we het onnodig gebruik van plastic uitfaseren, waar mogelijk gerecycled plastic gebruiken en de consument stimuleren tot hergebruik.” Tegen AD.nl meldt ze dat de huidige plastic wegwerpproducten in de winkelschappen niet worden vernietigd: ze worden echter niet meer ingekocht of bijgemaakt.