Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 13 maart 2019

Continue dioxinemeting Omrin definitief van de baan

Ook de aandeelhoudende gemeenten van Omrin vinden dat de huidige aanpak van meten bij de Rec voldoende is, en dat er geen continue dioxinemeting nodig is.

De aandeelhouders van Afvalsturing Fryslân, de verwerkingstak van Omrin, hebben dat maandag besloten, zo meldt Omrin. De aandeelhoudende gemeenten kwamen samen met vertegenwoordigers van Provincie Fryslân, gemeente Harlingen, Fumo en de Veiligheidsregio Fryslân naar een informatieve bijeenkomst ove rde Rec. Omrin meet volgens de vergunning al op een aantal manieren de uitstootwaarden, waaronder die van dioxine. Daarom is een continue dioxinebemonstering als extra meting volgens de aandeelhoudende gemeenten niet nodig.

De continue metingen liepen van 2015 tot 1 januari 2018. Volgens de meetresultaten is de volksgezondheid nooit in gevaar geweest, en vallen de gemeten waarden ruim binnen de milieueisen van de vergunning. Het stopzetten van de bemonstering leidde echter tot onrust in de omgeving. Tijdens een aandeelhoudersvergadering in december werd daarom nog geadviseerd om de continue dioxinemetingen te hervatten. De aandeelhouders hebben volgens Omrin nu de conclusie getrokken dat de huidige aanpak van meten ruim voldoende is. In geval van een storing met mogelijk verhoogde emissie van dioxine wordt er wel extra in de directe omgeving gemeten met behulp van biomonitoring.