Categorie: verpakkingen & zwerfafval | Gepubliceerd: 25 maart 2019

Acties Landelijke Opschoondag “ieder jaar creatiever”

In totaal ruimden zo'n 200.000 Nederlanders bij 4.300 acties zwerfafval op tijdens de zeventiende editie van de Landelijke Opschoondag.

Opruimen van zwerfafval in Rotterdam. (Foto: Annemieke Kok)

De organisatie spreekt daarmee van zowel een recordaantal deelnemers (130.000 in 2018) als een recordaantal acties (2.500 in 2018). Helene van Zutphen, directeur van NederlandSchoon: “Deze resultaten hebben al onze verwachtingen overtroffen. De afgelopen dagen ben ik in verschillende plaatsen in Nederland geweest, waar ik verrast werd door het enthousiasme waarmee deelnemers op pad gingen en met elkaar samenwerkten. Het thema van dit jaar ‘Iedereen doet mee’ was overal zichtbaar. Scholieren, ouderen, buurtbewoners, ondernemers en zelfs gemeenteraadsleden gingen met vuilniszakken en prikkers op pad. De initiatieven worden ieder jaar creatiever en groter, maar ik ben ook ontzettend trots op de buurtverenigingen en particulieren die met kleinschalige acties geweldig resultaat hebben behaald.”

De Landelijke Opschoondag startte op officiële wijze in Rotterdam, waar Feyenoorders Justin Bijlow en Bart Nieuwkoop onder grote belangstelling de letterlijke aftrap verzorgden.

Initiatieven

Voorafgaand aan de Opschoondag waren er al meerdere opschooninitiatieven. De week begon op maandag 18 maart met de Scholendag, waar ruim 80.000 scholieren van 1.400 scholen en BSO’s de omgeving opruimden. Op woensdag 20 maart waren sporters in Zaandam op de been voor een grootschalige plogtocht, waar zwerfafval op straat en in bermen werd opgeraapt tijdens het joggen en hardlopen. Ook de wateren van Nederland werden schoongemaakt. Zo gingen deelnemers het water op met sups in onder andere Heerenveen en Amersfoort en werd er in de Sloterplas in Amsterdam naar gezonken zwerfafval gedoken. Van verschillende grote bedrijven staken de medewerkers van meerdere filialen de handen uit de mouwen, waaronder restaurantketen McDonald’s, vakantieaanbieder Landal, kinderopvang Humanitas en supermarkten Albert Heijn en Jumbo. Op de snelwegen spoorde Rijkswaterstaat weggebruikers aan de wegen schoon te houden via de dynamische route-informatiepanelen met de woorden: 'Afval in de bak! Schone weg, veilige weg'.