Categorie: Regels, toezicht en rechtspraak | Gepubliceerd: 12 juni 2019

Hulp bij vertalen circulaire ambities naar VTH-praktijk

Een nieuwe handreiking moet omgevingsdiensten, provincies en gemeenten helpen bij het vertalen van hun circulaire ambities naar de uitvoeringspraktijk van (milieu)vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH).

Veel landen in Europa hebben hoge ambities geformuleerd met betrekking de overgang naar een circulaire economie. Tegelijk is de realisering van die ambities in belangrijke mate afhankelijk van innovaties bij bedrijven en de regulering daarvan door de uitvoerende overheden belast met VTH. De handreiking Making the circular economy work heeft als doel deze overheden te ondersteunen bij het stimuleren, faciliteren en reguleren van circulaire innovaties, bijvoorbeeld bij productie- en recyclingbedrijven.

De handreiking bevat een groot aantal adviezen en suggesties voor een invulling van VTH en een toepassing van de wettelijke regels, die actief bijdragen aan de transitie naar de circulaire economie. Er is aandacht voor de beperkte capaciteit van een omgevingsdienst optimaal kan worden ingezet voor de circulaire economie, voor hoe omgevingsdiensten innoverende bedrijf kunnen faciliteren en voor welke ruimte regelgeving biedt voor de verwerking van afvalstromen tot nuttige, hoogwaardige secundaire grondstoffen.

Nederlandse inbreng

Het Make it Work project (MIW), waarvan Nederland, het Verenigd Koninkrijk (VK) en Zweden de trekkers zijn, heeft de handreiking samen met de Europese vereniging van handhavende milieu-instanties Impel en met inbreng van deskundigen uit een groot aan lidstaten opgesteld. Vanuit Nederland is inbreng geleverd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), Omgevingsdiensten en het Programma Ruimte in Regels.