Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 18 juni 2019

Arnhem-Nijmegen krijgt vuilniswagen op waterstof

In de regio Arnhem-Nijmegen gaat een huisvuilwagen op waterstof rijden. De waterstofwagen is een resultaat van Hector: een samenwerkingsproject van zeven Europese steden, waaronder de gemeente Arnhem. Ook Suez neemt deel aan het project.

Het project Hector investeert in het ontwikkelen, gebruiken en monitoren van huisvuilwagens op waterstof. In totaal gaan er zeven huisvuilwagens op waterstof rijden in zeven steden in vijf EU-landen. Doel is aan te tonen dat huisvuilinzameling op waterstof een effectieve oplossing kan zijn om emissies in het wegtransport te verminderen.

Arnhem is dus één van die steden. Er komt ook een waterstofvulstation in de stad te staan. De nieuwe wagen is inmiddels in productie en gaat naar verwachting rond het tweede kwartaal van 2020 ook echt rijden. Suez faciliteert de waterstofwagen en verzorgt daarmee de inzameling van huishoudelijk afval voor de gemeente Arnhem.

Het Hector-project loopt van januari 2019 tot en met januari 2023. Monitoring maakt onderdeel uit van het project en wordt door de Hogeschool Arnhem Nijmegen, afdeling Automotive, uitgevoerd.

Energietransitie

De gemeente Arnhem is verheugd met de komst van een huisvuilwagen op waterstof. “Hier in Arnhem zijn we volop bezig met maatregelen voor een schoner en leefbaarder klimaat. Bovendien is de kennis en kunde op het gebied van waterstof in Arnhem volop aanwezig. De komst van deze huisvuilwagen op waterstof bewijst dat Arnhem zich met recht koploper mag noemen in de energietransitie”, aldus Cathelijne Bouwkamp, wethouder Klimaat en Energie.