Categorie: communicatie | Gepubliceerd: 04 oktober 2019

Internationale e-wastedag hoopt consument bewust te maken

Op 14 oktober staat de wereld in het teken van AEEA om de dramatisch lage recyclingcijfers via publiekscommunicatie te verbeteren.

Slechts een schamele 20 procent van het e-afval wordt jaarlijks in de wereld gerecycled, is de inschatting van organisator WEEE-forum. Dat betekent dat 40 ton van de apparaten met nog waardevolle en vaak ook nog kritische grondstoffen overwegend op stortplaatsen terecht komen.

Vandaar dat WEEE-forum vorig jaar het initiatief nam voor een dag van bewustwording in de wereld. Dit jaar vindt de sensibiliseringscampagne dus voor de tweede keer plaats. Afgezet tegen het probleem lijkt het enthousiasme voor deelname niet bijzonder groot in de wereld.

42 landen

Vandaag stond de teller op 42 deelnemende landen met bijna 90 aangemelde organisaties en projecten. Canada en de VS doen mee en vrijwel geheel Europa. In Azië is alleen deelname vanuit India en de Filepijnen.

Voor Nederland is Wecycle de organisator, waarbij Closing the Loop en Sims participeren. In Nederland is het geen dag, maar een week. De week van 14 tot 21 oktober is door hen uitgeroepen tot Nationale Recyclingweek en de communicatie wordt ondersteund vanuit de website HeelHollandRecyclet.

In 2018 organiseerde WEEE Forum de eerste internationale e-waste dag. Volgens de organisator deden toen meer dan 50 organisaties mee uit totaal meer dan 40 landen. Zij organiseerden congressen of vergelijkbare bijeenkomsten, maar ook informatiecampagnes, social media competities en activiteiten op scholen.

Gerelateerde artikelen