Categorie: verpakkingen & zwerfafval | Gepubliceerd: 29 november 2019

ING klant staat achter uitbreiding statiegeld

Bijna driekwart van de ondervraagden van ING nieuws is voor statiegeld op blikjes en kleine plastic flesjes.

Slechts een op de tien is tegen uitbreiding van statiegeld naar meer soorten verpakkingen. Dat blijkt uit een peiling van het ING Economisch Bureau onder bijna 27.000 mensen op Mijn ING Nieuws. Invoering van statiegeld op blikjes en petflesjes zal dit type zwerfafval flink verminderen.

73 procent van de ondervraagden vond dat het statiegeld moet worden uitgebreid naar zowel blikjes als kleine flesjes. Op dit moment is er alleen statiegeld op grote PET-flessen, hervulbare bierflesjes en frisdrankflesjes in de horeca. Van de ING-ers vindt 14 procent dat het statiegeld moet worden uitgebreid op alleen kleine plastic flesjes en 3 procent op alleen blikjes. Daarmee zegt 10 procent tegen uitbreiding van statiegeld te zijn.

Dit onderzoek is niet het eerste onderzoek naar de populariteit van statiegeld onder consumenten. In 2011 deed TNS Nipo er onderzoek naar in opdracht van de NVRD. Maar in 2015 kwam uit een ander onderzoek van hetzelfde enquêtebureau dat de consument afschaffing van statiegeld juist wel zag zitten. Daarop brak een storm van kritiek los, omdat de vraagstelling nogal sturend zou zijn.