Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 04 december 2019

EuRIC wil gelijk speelveld primaire en secundaire materialen

Het belonen van recyclen met onder meer groene openbare aanbestedingen en doelstellingen voor gerecyclede inhoud, kan zorgen voor meer vraag naar gerecyclede materialen in nieuwe producten.

In de ogen van EuRIC, de Europese vereniging voor de recyclingindustrie, spelen haar leden een cruciale rol in de circulaire economie. De recyclingindustrie zet namelijk afval om in secundaire grondstoffen en vermindert hierdoor Europa’s afhankelijkheid van primaire materialen. Daarnaast zorgt recycling voor CO2- en energiebesparing. Volgens de vereniging is recycling een belangrijke sleutel om van Europa het eerste klimaatneutrale continent te maken, een doel dat voorzitter Ursula von der Leyen met de aankomende Europese Green Deal wil realiseren. Daarom komt deze vereniging met enkele belangrijke maatregelen voor de periode 2019-2024, die moeten leiden tot meer toepassing van gerecycled materiaal.

Zo geeft EuRIC aan dat er een gelijk speelveld moet komen voor primaire en secundaire materialen. Dat kan volgens haar door recycling te belonen in de vorm van doelstellingen voor gerecyclede inhoud en groene openbare aanbesteding. Daarnaast dienen er eenvoudigere en snellere procedures te komen voor afvaltransport, geharmoniseerde EU- of nationale einde-afvalcriteria voor gerichte stromen. Ook moeten zeer zorgwekkende stoffen in de ontwerpfase geleidelijk worden afgeschaft. Verder dient tijdens het ontwerp recyclebaarheid en gerecyclede inhoud de regel te worden om zo duurzame keuzes voor consumenten mogelijk te maken. 80 procent van de milieu-impact van producten worden bepaald in de ontwerpfase, terwijl het overgrote deel van de producten op de markt komen zonder rekening te houden met het einde van hun levensduur.