Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 06 december 2019

Vers ingevroren brood in strijd tegen voedselverspilling

MVO Nederland start samen met supermarktondernemer George Verberne en ondernemer-bakker Johan Pater van Bake Five met de verkoop van vers ingevroren brood vanuit de supermarkt.

Dat gebeurt in het kader van de pilot ‘Goudeerlijk Vers Ingevroren’, gericht op het terugbrengen van de hoeveelheid verspild brood. MVO Nederland bracht de partijen bij elkaar. Samen ontwikkelden ze deze pilot die ertoe heeft geleid dat klanten vanaf gisteren het ingevroren brood vinden in de Wageningse supermarkt. 

Omdat veel klanten ook aan het eind van de dag vers brood willen kopen, hebben supermarkten de hele dag brood op voorraad. Het gevolg: veel brood dat einde dag niet verkocht is. Gangbaar is dat supermarkten dit onverkochte brood terugsturen om te eindigen in de veevoederindustrie.

Uit onderzoek blijkt echter dat ongeveer zeventig procent van de broodkopers vers brood aanschaft om thuis in te vriezen. Goudeerlijk Vers Ingevroren brood wordt direct na het bakken in de bakkerij ingevroren zodat het brood vers is wanneer de klant het thuis ontdooit.

Registreren

Voordeel voor de supermarkt is dat het krapper kan inkopen en minder hoeft te verspillen. De deelnemende ondernemers registreren tijdens de pilot hoeveel brood er wordt verkocht en wat er overblijft. Ook houden ze reacties van klanten bij. De resultaten van de pilot zijn na afloop van het project door andere supermarkten te gebruiken.

Grote stap

“Het idee om bevroren brood te verkopen lijkt eenvoudig, maar de normale gang van zaken op de broodafdeling is om alles de hele dag beschikbaar te houden. Dit kleinschalige experiment is voor de betrokken partijen een echt avontuur”, zegt Maria van der Heijden, directeur-bestuurder van MVO Nederland.

Eerder bracht Verberne in zijn winkel het thema voedselverspilling al onder de aandacht via een apart schap met producten die voedselverspilling tegengaan. Dit ‘Verspilling is Verrukkelijk’-schap kwam ook voort uit een ondernemerssamenwerking geïnitieerd en begeleid door MVO Nederland.