Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 20 december 2019

Producenten willen 'statiegeld' op koelkasten en vriezers

In Nederland wordt dit jaar naar verwachting 70 kton aan afgedankte elektrische en elektronische apparaten (AEEA) te weinig ingezameld om aan de collectieve inzameldoelstelling te voldoen. Producenten van koelkasten en vriezers komen in actie.

Hoeveel 'statiegeld' de consument voor een apparaat gaat betalen, is nog niet bekend.
Foto: Maria Weidner | Dreamstime.com

Nog zeker 30 procent van de koelkasten wordt momenteel illegaal verwerkt. Verbeterde inzameling is nodig om te voorkomen dat schadelijke stoffen uit oude koelkasten vrijkomen in het milieu. Bovendien wordt er bij 100 procent inzameling veel CO2-uitstoot vermeden. De producenten van koelkasten en vriezer willen daarom dat de recyclingbijdrage die consumenten betalen voor een nieuw apparaat weer zichtbaar wordt en dat bij het inleveren van het oude apparaat er een ‘retourpremie’ wordt uitgekeerd. Consumenten zouden hierdoor hun oude apparaten eerder via het juiste kanaal afdanken. Ook moet vanuit de Recyclingbijdrage een fonds worden gecreëerd dat hergebruik van apparaten zal stimuleren.

Als regieorganisatie gaat Weee Nederland het plan namens de producenten via een AVV (algemeen verbindend verklaring) indienen bij de overheid. De verwachting is dat het nieuwe systeem medio 2020 kan worden ingevoerd.

Versneld omruilen

Urgenda, de organisatie voor innovatie en duurzaamheid die in Nederland samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren sneller duurzaam wil maken, ondersteunt het initiatief. Samen met Urgenda kijkt Weee Nederland ook of oude koel- en vrieskasten versneld kunnen worden omgeruild voor moderne koelkasten. Dit kan in Nederland een aanzienlijke energiebesparing opleveren en ons dichterbij de nationale CO2 doelstelling brengen.