Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 01 mei 2020

Afvalprotocol eikenprocessierups vastgesteld

Voor de opslag, het transport en de verwerking van afval van eikenprocessierupsen en hun nesten is een nieuw afvalprotocol opgesteld. Het protocol bestaat uit vrijwillige afspraken, maar de naleving wordt sterk aangeraden.

Eikenprocessierupsen in close-up.
Foto: Kleuske | Wikimedia Commons | CC BY-SA 3.0

Bij het bestrijden van de eikenprocessierups (EPR) komt afval vrij. Dit afval bestaat uit rupsen, brandharen, vervellingen en nesten met spinsels en uitwerpselen van de rups. Naast rupsenmateriaal is er ook afval in de vorm van persoonlijke beschermingsmiddelen voor éénmalig gebruik, die gedragen zijn tijdens de bestrijding en de verwerking van het afval. Voor de opslag, het transport en de verwerking van het afval is in opdracht van het Kennisplatform Processierups een nieuw protocol opgesteld door in samenwerking met betrokken partijen. Het protocol volgen is niet verplicht, maar het kennisplatform waarschuwt wel dat het niet of foutief afvoeren van zogenoemd EPR-afval onverantwoorde veiligheidsrisico’s met zich meeneemt.

In het protocol wordt ingegaan op de behandeling van EPR-afval waarvoor een voorgeschreven codering en werkwijze van toepassing is. Ook staat erin hoe het afval opgeslagen moet worden door het bedrijf dat het inzamelt en hoe het vervolgens moet worden afgevoerd door een transporteur. Het afval moet uiteindelijk veilig verwerkt worden door een afvalverwerker.

Verwerking geen probleem meer

Vorig jaar was de verwerking van afvalprocessierupsen even een probleem. Cumela, de belangenorganisatie van groenbedrijven, meldde dat veel afvalbedrijven weigerden EPR-afval te verbranden in verband met het risico op gezondheidsproblemen bij medewerkers. De zakken waarin het afval werd aangevoerd, zouden te gemakkelijk scheuren.

Uiteindelijk zou Zavin, specialist in de verwerking van specifiek ziekenhuisafval, zo’n 200 ton EPR-afval verbranden. Dat doet het bedrijf dit jaar niet, omdat de capaciteit van de verbrandingsinstallatie in Dordrecht volledig gebruikt moet worden om het Nederlandse corona-afval weg te werken. Rendac, HVC Alkmaar, EEW Energy fron Waste Delfzijl en PRV Twente nemen de verwerking van het afval dit jaar over.  De lijst met verwerkers kan later nog worden uitgebreid.