Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 27 mei 2020

AEB ligt weer onder vuur in gemeenteraad

AEB heeft een bankgarantie gevraagd om te voorkomen dat de afvalverwerking in Amsterdam in gevaar komt. De ChristenUnie-fractie in de gemeenteraad wil opheldering over deze nieuwe financiële problemen van het afvalbedrijf.

Eind vorige week bleek dat AEB de openstaande rekeningen voor zijn nascheidingsinstallatie alsnog moet betalen. Dit komt neer op 5,6 miljoen euro. AEB wilde dit bedrag niet betalen, omdat de installatie volgens het bedrijf niet doet wat de leveranciers BAM en Banzo hebben beloofd.

Door het uitblijven van de betaling aan de verantwoordelijke bedrijven, hebben zij voor dit bedrag bij de gemeente Amsterdam – AEB’s eigenaar en grootste klant – beslag gelegd. Hierop stapte AEB naar de rechter, omdat het wil dat dit beslag wordt opgeheven. De rechter besloot echter dat het beslag bleef staan.

Bankgarantie

Inmiddels heeft AEB haar bank gevraagd om een bankgarantie af te geven. Zo moet worden voorkomen dat de afvalverwerking in gevaar komt. Een woordvoerder van AEB geeft aan dat de bank deze garantie inmiddels heeft toegezegd.

Daarnaast laat het afvalbedrijf weten in beroep te gaan tegen de uitspraak van Raad voor Arbitrage van de Bouw. Dat kwam eind vorig jaar tot het oordeel dat er geen toerekenbare tekortkomingen zijn gebleken aan de kant van BAM en Banzo.

Voor Don Ceder, fractievoorzitter van de ChristenUnie, is dit niet voldoende. Op Twitter laat hij weten de situatie zorgelijk te vinden en de wethouder om opheldering te vragen. Daarnaast meldt AT5 dat Johnas van Lammeren, fractievoorzitter van Partij voor de Dieren, een spoeddebat over de kwestie wil.

Faillissement

Afgelopen zomer moest AEB nog worden gered van een faillissement, nadat het besloot om vier van de zes verbrandingslijnen buiten gebruik te stellen. Eerst besloot de Amsterdamse gemeente tientallen miljoenen euro’s in het bedrijf te steken om het overeind te houden, vervolgens koos ze ervoor om alle aandelen van AEB te verkopen. Afgelopen maart werd duidelijk dat deze verkoop is uitgesteld tot de zomer.