Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 04 september 2020

Omrin gaat biogas maken van nagescheiden luiers

Met een gigantische trommel gaat Omrin luiers en ander organisch restmateriaal scheiden uit restafval om er biogas van te maken. Het afvalbedrijf claimt dat zo meer dan 80 procent van het huishoudelijk afval wordt gescheiden.

Een impressie van de Dano-trommel voor het scheiden van luiers en ander organisch materiaal uit restafval.
Foto: Omrin

Momenteel wordt afvalscheidingsinstallatie voor huishoudelijk restafval van Omrin in Heerenveen uitgebreid met de bouw van een nieuw type scheidingsinstallatie: de Dano-trommel. Luiers en ander organisch restmateriaal worden door deze Dano-trommel uit het restafval gewonnen en geschikt gemaakt om te worden omgezet in biogas. Het totale scheidingspercentage (na bronscheiding en nascheiding) loopt zo op tot meer dan 80 procent. Dat is uniek in Nederland, stelt het bedrijf.

Kern van de nieuwe installatie is een grote trommel van 4 meter in diameter en 32 meter lang. Door deze langzaam rond te draaien, wordt het afval in de trommel selectief verkleind. Vooral organisch materiaal – waaronder luiers - wordt na behandeling in de trommel verder fijngemaakt, afgezeefd en geschikt gemaakt voor vergisting. Omrin verwacht met deze biomassa ruim 6 miljoen kubieke meter extra biogas per jaar te kunnen produceren. Het opgewekte biogas uit afval dient deels als brandstof voor de inzamel- en transportvoertuigen, en wordt deels ingevoed op het aardgasnetwerk.

Vooral de winning van biogas uit de pulp van wegwerpluiers is een belangrijke en unieke verbetering in de verwerking van huishoudelijk restafval. Tot op heden is op deze schaal nog geen verwerking voor luiers operationeel, anders dan verbranding. Halverwege volgend jaar hoopt ARN een full-scale installatie voor de verwerking van luiers operationeel te hebben. Diaper Recycling Europe wil vanaf 2022 luiers gaan recyclen in Europa. Verder worden er op dit moment in Amsterdam voorbereidingen getroffen voor de bouw van een installatie voor de grootschalige recycling van luiers en werkt Renewi aan een oplossing om luiers te recyclen.

Vernieuwend concept

Voor de bouw werkt Omrin samen met Machinefabriek Emmen, onderdeel van GB Steel Group. De Dano-trommel is een bestaande techniek, maar is in dit geval speciaal aangepast voor de winning van zoveel mogelijk biomassa uit het huishoudelijk restafval. In deze toepassing is sprake van een uniek en vernieuwend concept, stelt Omrin. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft voor deze innovatie in het kader van de Topsector Energie een subsidie verleend van maximaal 4,8 miljoen euro. De hele investering bedraagt circa 11 miljoen euro.

Vanaf december verwacht Omrin de installatie al in gebruik te kunnen nemen. Begin 2021 zal de trommel worden getest en geoptimaliseerd. Ook zal dan vervolgonderzoek worden gedaan naar alternatieve toepassingen van de gewonnen biomassa, die voor een groot deel uit cellulose bestaat. Ook zal worden onderzocht of uit het residu uit de trommel nog meer grondstoffen machinaal gesorteerd kunnen worden voor recycling.

Luiers vormden voor Omrin tot nu toe een groot afvalprobleem. Ze belanden doorgaans in de afvalverbranding. Friese gemeenten die er iets aan wilden doen, kozen meestal voor projecten met katoenen luiers, maar in de praktijk maken weinig ouders hiervan gebruik.

De bouwwerkzaamheden bij Omrin zijn in volle gang.
Foto: Omrin