Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 22 september 2020

Sympany spoort kinderarbeid in eigen keten op

Sympany laat Nederlands ingezameld textiel verwerken in India. Daar werkt het ook aan het uitbannen van kinderarbeid.

Dankzij steun uit het Fonds Bestrijding Kinderarbeid (FBK) kon Sympany de eigen keten van textielrecycling onder de loep nemen. Daarbij werkt het bedrijf samen met de Nederlandse ngo Arisa en hun Indiase partners. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). De Indiase ngo's waar Sympany en Arisa mee samenwerken richtten een kinderarbeidsvrije zone op in Panipat. Deze stad ten noorden van Delhi staat bekend als de grootste textielrecyclinghub van India. Er wordt vooral post-consumer textiel uit Europa en Noord-Amerika verwerkt tot nieuwe producten. In de kinderarbeidsvrije wijk zorgen onderwijzers, lokale autoriteiten, werkgevers en ouders dat de kinderen naar school gaan, in plaats van naar de fabrieken.

Ingewikkelde keten

Naar schatting werken 20.000 tot 70.000 arbeiders in de textielrecycling in Panipat. Het rapport 'Textile recycling unravelled' van Sympany en Arisa laat zien dat de keten van textielrecycling ingewikkeld is en gepaard gaat met kinderarbeid en slechte arbeidsomstandigheden. Het benadrukt dat individuele (Nederlandse) bedrijven slechts één schakel in de keten zijn en niet altijd voldoende kennis hebben om invloed uit te oefenen.

Het textiel van Sympany dat in India belandt betreft over het algemeen vodden en wollen kleding waarvoor geen hergebruikmarkt bestaat. Het gaat om circa 5 procent van het textiel dat Sympany inzamelt. Dat is nog steeds 1 miljoen kilo per jaar. Het belandt in India via Oost-Europese handelaren. Vanuit heel Nederland gaat het naar schatting om 13,7 miljoen kilo per jaar. Omdat import van draagbare kleding verboden is in India, worden de kledingstukken voor import verknipt - hoewel de onderzoekers opmerken dat er ook herdraagbare geïmporteerde kleding werd aangetroffen in Panipat, die werd doorverkocht aan handelaren in tweedehands kleding.

Sympany geeft aan te streven naar meer transparantie in de textielketen en de waardeketen in Panipat nog verder te zullen onderzoeken.

Meer informatie:

» Textile Recycling Unravelled