Categorie: Regels, toezicht en rechtspraak | Gepubliceerd: 20 oktober 2020

Kamer eist opheldering over dump plasticafval in Turkije

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven heeft iets uit te leggen in de Tweede Kamer. Hoe kan het dat Nederlands plasticafval op vuilnisbelten en illegale stortplaatsen in Turkije eindigt?

Mede door de invoering van importrestricties voor afval in China is de export van recyclebaar afval naar Turkije de afgelopen jaren flink toegenomen. Volgens Eurostat ging het in 2019 om 11,1 Mton afval. Op zich is daar niets mis mee, als al dit afval in Turkije netjes wordt verwerkt. Daarover bestaan echter grote twijfels. Dit weekend meldde NRC na onderzoek met het journalistencollectief LightHouse Reports dat Nederlands plastic afval op vuilnisbelten en illegale stortplaatsen in Turkije belandt. De export van Nederlands plasticafval naar dit land zou de laatste twee jaar verzesvoudigd zijn.

Van links tot rechts heeft dit nieuws voor verontwaardiging gezorgd in de Kamer. VVD-Kamerlid Erik Ziengs zegt in de krant zich “werkelijk kapot geschrokken” te zijn. Hij bereidt Kamervragen voor. CDA-Kamerlid Maurits von Martels vraagt zich af welke rol de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) hier speelt. En ook oppositieleden Suzanne Kröger (GroenLinks) en Cem Laçin (SP) zetten hier hun vraagtekens bij. Zij menen dat er te veel is bezuinigd op de inspectie, waardoor de dienst haar taken onvoldoende kan uitvoeren.

Onderzoek Interpol

Deze zomer meldde Interpol al dat het importverbod van plasticafval door de Chinese overheid heeft geleid tot een toename van het illegaal verschepen, storten, dumpen of verbranden van plasticafval. De internationale opsporingsorganisatie sprak toen ook het vermoeden uit dat in Turkije illegaal gestort afval in brand wordt gestoken. Interpol riep de wereldwijde politiegemeenschap op om over de grenzen heen samen te werken om deze misdaad te monitoren en proactiever te worden bij de handhaving.

Begin september kondigde de Turkse regering overigens een plan aan om de invoer van recyclebaar afval met 50 procent te gaan verlagen. Dit zou de recyclingsector in Turkije moeten helpen om zich meer te richten op het gebruik van 'eigen hulpbronnen'.