Categorie: beleid & uitvoering | Gepubliceerd: 03 maart 2021

SP: recycling van afval flink uitbreiden

De SP wil de komende jaren bouwen aan een circulaire economie door het recyclen van afval flink uit te breiden en te verbeteren.

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart vroeg AfvalOnline aan politieke partijen uit de doeken te doen wat zij de komende jaren noodzakelijk vinden op het gebied van afval en de circulaire economie. Vandaag de bijdrage van de Socialistische Partij.

De SP wil onze economie verduurzamen, afval voorkomen en de lasten met betrekking tot klimaat en milieu eerlijk verdelen. We bouwen de komende jaren aan een circulaire economie, door het recyclen van afval flink uit te breiden en te verbeteren, onder andere door het stimuleren van nieuwe technologieën. Met regels en heffingen zorgen we ervoor dat bedrijven producten niet alleen verduurzamen middels een schoon productieproces, maar ook door er voor te zorgen dat deze producten langer meegaan. De productie van niet-noodzakelijke producten, waarbij tijdens de productie gebruik wordt gemaakt van gevaarlijke stoffen die een bedreiging vormen voor mens en milieu, wordt beëindigd of verduurzaamd.

Statiegeld op blik en wegwerpverpakkingen

Milieuvervuiling in welke vorm dan ook is niet meer van deze tijd en pakken we hard aan. Er komen regels die er voor zorgen dat het gebruik van plastic snel wordt verminderd. Naast statiegeld op plastic flesjes en blikjes komt er wat de SP betreft ook een statiegeldregeling voor alle andere wegwerpverpakkingen.

Stop op uitstoot en lozing gevaarlijke stoffen

De uitstoot en lozing van alle gevaarlijke en potentieel gevaarlijke stoffen door landbouw en industrie wordt zoveel als mogelijk gestopt. Voor de toepassing en het gebruik van nieuwe stoffen wordt de regelgeving zodanig aangepast dat deze stoffen alleen gebruikt of toegepast mogen worden als na onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek is vastgesteld dat de betreffende stof geen nadelige gevolgen heeft voor de volksgezondheid en het milieu. Hierbij wordt naast toepassing en gebruik op het fabrieksterrein (Reach-norm) ook gekeken naar de gevolgen van de nieuwe stof in de totale keten, en dus ook naar het effect van deze stof op volksgezondheid en milieu bij winning, aanvoer, verwerking, eindproduct, afval en transport.

Im- en export van afval beperken

Import en export van afval wordt aan banden gelegd. Het toepassen, gebruiken en transporteren van bestaande zeer zorgwekkende, of potentieel zorgwekkende stoffen wordt zo snel mogelijk verboden. Export en import van afval is alleen mogelijk als de verwerking van dat afval in Nederland of het buitenland gegarandeerd duurzaam is en een nieuwe veilig toepasbare grondstof oplevert. Het importeren en storten van vervuild slib of bagger in diepe plassen wordt zo snel mogelijk gestopt. Het storten of verbranden van afval mag alleen nog als er echt geen andere oplossing mogelijk is.