Categorie: beleid & uitvoering | Gepubliceerd: 19 februari 2021

SGP wil sneller duidelijkheid over effecten importheffing

De Tweede Kamerfractie van de SGP heeft de demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat gevraagd de Kamer nog vóór de zomer te informeren over de effecten van de importheffing op buitenlands afval.

Brits afval arriveert per schip bij de AEC van Attero in Moerdijk.
Foto: Attero

In een schriftelijk overleg van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat met de demissionair minister vraagt de SGP of de minister bekend is met onderzoeken van PWC, CE Delft, TNO en Eunomia naar de impact van de importheffing op buitenlands afval. In deze onderzoeken wordt geconcludeerd dat de heffing niet leidt tot de beoogde beperking van de CO2-uitstoot in Nederland en vervolgens mondiaal tot meer CO2-uitstoot en methaanemissies leidt, omdat in omringende landen onnodig afval wordt gestort. Bovendien zou de heffing een negatieve impact hebben op het financieel rendement van AEC's en daarmee op investeringen in duurzaamheid en recycling.

De SGP wil verder weten of de minister bekend is met het alternatieve plan van de afvalsector dat wel de beoogde besparing oplevert zonder daarbij CO2- en methaan-uitstoot in het buitenland te verhogen en in andere negatieve bijeffecten te resulteren. De fractie is ter ore gekomen dat dit plan al langer dan een jaar ter validatie bij de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Economische Zaken en Klimaat ligt. Is de minister bereid ervoor te zorgen dat dit plan zo snel mogelijk behandeld en opgepakt wordt?

Alternatief voor importheffing

Het plan waar de SGP op lijkt te doelen lijkt het alternatief voor de importheffing waarover de Vereniging Afvalbedrijven eind 2019 in gesprek ging met de overheid. Dat plan overtuigde het kabinet echter niet: de CO2-reductie zou onvoldoende onderbouwd zijn. Begin dit jaar droegen ARN, Attero, AVR en EEW echter een nieuw alternatief voor de importheffing met uitbreiding van warmtenetten, investeringen in kunststofrecycling en zelfs het sluiten van afvalovens. Op dat plan is nog geen officiële reactie gekomen uit Den Haag.

De minister van Economische Zaken en Klimaat heeft eerder aangegeven dat de Tweede Kamer pas bij de volgende Klimaat en Energieverkenning geïnformeerd zal worden over de effecten van de importheffing. De SGP vindt dit te lang duren met het oog op het komende Belastingplan. De vraag aan de minister is dan ook of hij bereid is de Kamer nog vóór de zomer te informeren over de effecten van de importheffing op buitenlands afval.

De SGP wijst er verder op dat afvalenergiecentrales inmiddels ook geconfronteerd zijn met een CO2-heffing en dat vanaf 2022 geen belastingopbrengsten door de importheffing voorzien zijn, omdat de import dan geminimaliseerd zou zijn. Dat laatste lijkt in de praktijk niet het geval. Is de minister daarom bereid ervoor te zorgen dat de importheffing per 1 januari 2022 wordt ingetrokken, vraagt de fractie tot slot.

De vragen over de importheffing stelde de SGP naar aanleiding van de Europese Methaanstrategie. In een BNC-fiche daarover gaf het kabinet aan dat vanwege de omvang van het probleem en het grensoverschrijdende karakter van methaanproductie en -emissies acties op het niveau van lidstaten niet genoeg zijn om de doelstelling te realiseren.