Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 10 juni 2021

Wens voor Grondstoffenakkoord 2.0 op tafel bij informateur

De Founding Fathers van Grondstoffenpoort adviseren een nieuw kabinet werk te maken van een Grondstoffenakkoord 2.0, dat voortbouwt op de intenties in het Grondstoffenakkoord van 2017.

De ondertekenaars van het eerste nationale grondstoffenakkoord in 2017.
Foto: Jorrit Lousberg

Nederland heeft de ambitie om in 2030 50 procent minder grondstoffen te gebruiken en om in 2050 volledig circulair te zijn. Net als het Klimaatakkoord zal een Grondstoffenakkoord 2.0 de activiteiten van de stakeholders richten op het gewenste doel. Dat schrijft het netwerk van producenten, kennisinstellingen en afvalverwerkers in een brief aan informateur Mariëtte Hamer.

Wat de Founding Fathers betreft leggen producenten, afvalverwerkende industrie, ngo’s, nationale en decentrale overheden in het nieuwe akkoord taken en verantwoordelijkheden vast, resulterend in nieuwe afspraken met ketenpartners, innovatieve businessmodellen en stimulerend overheidsinstrumentarium.

Concrete voorstellen voor de inhoud van het Grondstoffenakkoord 2.0 worden er in de brief niet gedaan. De ondertekenaars hopen vooral dat een nieuw akkoord zorgt voor verbinding en samenhang tussen de verschillende dossiers en de vele stakeholders. De overheid ontwikkelt voor alle sectoren nu toch te vaak apart beleid.

Tot de Founding Fathers van Grondstoffenpoort worden gerekend BRBS Recycling, Federatie Herwinning Grondstoffen, Kennisinstituut Duurzaam Verpakken, Stichting Open, Stichting Afvalfonds Verpakkingen, Vereniging Afvalbedrijven en Stichting Batterijen. Voorzitter van de club is oud-Tweede Kamerlid en partner bij Dröge & Van Drimmelen Marieke van der Werf.