Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 16 juni 2021

Gyproc, New West en GP Groot slaan handen inéén

Gyproc Nederland, New West Gypsum Recycling en GP Groot willen samen de circulaire keten voor inzameling, verwerking en recycling van gipsplaten gaan versterken.

Volgens Maarten Hendriks, managing director van New West Gypsum Recycling in Europa, is gips 100 procent recyclebaar en oneindig her te gebruiken om er nieuw gips met exact dezelfde samenstelling van te maken. Hergebruik van gips is volgens hem echter nog lang niet vanzelfsprekend circulair. “Veel afgedankt gips wordt, ook in Nederland, over landbouwgrond uitgestrooid om de kwaliteit van de grond te verbeteren. Hoewel dit nog altijd beter is dan het op de vuilstort te laten belanden, is dat vanuit circulair oogpunt waardevernietiging”, stelt hij. “Wij streven er naar zo veel mogelijk afgedankt gips te verwerken tot grondstof voor nieuwe bouwmaterialen. Het is daarom belangrijk dat gips afzonderlijk, als monostroom, ingezameld wordt en niet, zoals maar al te vaak het geval is, bij het gemengd afval belandt waardoor hergebruik niet meer mogelijk is.”

Dat ziet ook Ronald Balvers, directeur van GP Groot Recycling. “Bij het ter verwerking aangeboden gipsafval zit te vaak ander bouwafval, daarnaast zijn de gipsplaten zelf voorzien van papier. Door ons bij sloop- en bouwafvalinzameling te richten op de mono-inzameling van gips en onze sorteer- en recycleprocessen te optimaliseren streven we naar grotere hoeveelheden hoogwaardig gerecycled gipsafval. Doordat New West Gypsum Recycling het gipsafval verwerkt tot circulaire, gerecyclede gipsgrondstof en Gyproc er nieuwe bouwmaterialen van maakt bieden we bouwklanten een oplossing waarbij de cirkel helemaal rond wordt gemaakt.”

Tom van Engelen innovatiemanager van Gyproc Nederland noemt gipsplaten te waardevol om niet te recyclen. “Daarom zijn wij bezig het percentage gerecycled gipsmateriaal in de verschillende producten continu te verhogen.” De fabrikant wil een voortrekkersrol pakken en met de Gyproc Regips A gipskartonplaat een nieuwe standaard in de mark zetten.