Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 22 juni 2021

Zorgen over verschuivingseffect na uitbreiding statiegeld

De Tweede Kamerfracties van de SP en GroenLinks zijn blij met de uitbreiding van het statiegeldsysteem, maar willen wel weten wat het kabinet doet om ook drankverpakkingen zonder statiegeld uit het zwerfafval te houden.

Naar aanleiding van het jaarverslag van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaven de partijen gisteren (21 juni) in een schriftelijk overleg aan dat het een goede zaak is dat er besluiten zijn genomen over statiegeld op kleine flesjes en blikjes. De partijen maken zich echter zorgen over het verschuivingseffect dat nu kan optreden.

De GroenLinks-fractie gaf aan nu al te zien producenten overstappen over verpakkingen waarvoor geen statiegeld geldt, zoals drankenkartons of aluminium flesjes. Ze vraagt de staatssecretaris hoe ze deze zorgelijke ontwikkeling de komende tijd gaat monitoren en of zij bereid is om ook voor drankenkartons en andere uitgezonderde drankverpakkingen in het zwerfafval tot een zogenoemd tweesporenbeleid te komen. Dit houdt in dat producenten de kans krijgen het aandeel van hun verpakkingen in het zwerfafval terug te dringen, lukt dit niet, dan volgt er statiegeld. De SP was vooral benieuwd naar hoe het kabinet gaat zorgen voor een afname van de alternatieve verpakkingen.

Omkatten van afvalstoffen

De SP-fractie uitte verder haar zorgen over afvalstoffen die omwille van de circulaire economie het stempel ‘grondstof’ krijgen. Zo wordt bodemas gebruikt voor het ophogen van dijken en wallen, maar op de plekken waar dit gebeurt, worden bijvoorbeeld batterijen gevonden, stellen de socialisten. Zij maken zich ook zorgen maken om de toepassing van staalslakken. Van de verantwoordelijke bewindslieden wil de SP weten onder welke voorwaarden staalslakken kunnen worden gebruikt en of in een overzicht kan worden weergegeven waar genoemde producten zijn gebruikt in Nederland. Daarbij moet ook worden aangegeven waar er zich problemen hebben voorgedaan.

Tweeminutendebat

GroenLinks en de SP deelden hun zorgen over genoemde onderwerpen afgelopen maand al in een commissiedebat over circulaire economie. Aanstaande donderdag (24 juni) kunnen ze naar aanleiding van dit debat moties indienen tijdens een zogenoemd tweeminutendebat over circulaire economie.